“Mladi su sadašnjost i budućnost razvoja društva i tehnologija – moramo im dati šansu”

Autor: PD i VL native tim , 29. ožujak 2018. u 22:00
Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb - TPZ

Tehnološki park Zagreb (TPZ) kroz svoje aktivnosti i programe podupire inovativne ideje i visokotehnološke razvojne timove u njihovim poduzetničkim počecima.

S Franom Šesnićem, direktor Razvojne agencije Zagreb – TPZ, razgovarali smo o kreiranju i realizaciji studentskih projekata, aktivnostima Tehnološkog parka Zagreb, Startup Factoryju Zagreb te projektu Hrvatska pamet Hrvatskoj.

Prošle godine priključili ste se projektu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista Hrvatska pamet Hrvatskoj, a sudjelovat ćete u i ovogodišnjem ciklusu. Što vas je privuklo projektu i kakva su prošlogodišnja iskustva?
Hrvatska pamet Hrvatskoj je izvrstan projekt kroz koji smo tijekom protekle godine imali priliku pratiti zanimljive ideje studenata u njihovom razvoju i finalnom prezentiranju. Studentski projekti uz stručno vođenje, razrađenu financijsku platformu i implementaciju tržišno zahtijevanih parametara mogu rezultirati velikim poslovnim uspjehom, o čemu svjedoče uspješni domaći i međunarodni svima znani primjeri. Tome svakodnevno svjedočimo i kroz uspjehe startupova inkubiranih u Tehnološkom parku Zagreb.Zbog vjere u potencijal ovakvih sustavno provođenih projekata sa zadovoljstvom smo se uključili u nastavak priče koja svojim programom nastoji zadržati mlade obrazovane ljude u našoj zemlji. Mladi su sadašnjost i budućnost razvoja društva i tehnologija. Misija Tehnološkog parka Razvojne agencije Grada Zagreba je kroz niz parametara i aktivnosti poput edukacije, mentoriranja, infrastrukturne i ostale pomoći poticati razvoj dobrih ideja i njihovu konverziju u održive poduzetničke pothvate. U kreiranju i realizaciji perspektivnih projekata upravo mladi nerijetko igraju glavnu ulogu. Uvjeren sam kako će projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj kroz sve tri kategorije rezultirati kvalitetnim poslovnim rješenjima.

Što je Tehnološki park Zagreb?
Tehnološki park Zagreb (TPZ) kroz svoje aktivnosti i programe podupire inovativne ideje i visokotehnološke razvojne timove u njihovim poduzetničkim počecima. Dio je Razvojne agencije Zagreb, poduzetničke potporne institucije Grada Zagreba koja provodi aktivnosti potpore razvoja i unaprjeđenja poduzetničkog okruženja i društva u cijelosti. Prije sada već godinu dana, odnosno od travnja 2017., Tehnološki park je znatno proširio svoje kapacitete te je bogatiji za atraktivan prostor prvog kata 12. paviljona na Zagrebačkom velesajmu koji obuhvaća 7300 m?, gdje je startupovima na raspolaganju ukupno 118 modularnih ureda. U ovome trenutku u Tehnološkom parku Zagreb inkubirano je više od 90 visokotehnoloških tvrtki koje zapošljavaju više od 200 zaposlenika. Njihove djelatnosti usmjerene su na različita područja interesa. Pa  se tako ovdje razvijaju inovacije primjenjive u područjima novih tehnologija, fizike i energetike do turizma, mode i zdravlja. S ponosno možemo reći kako Zagreb, zahvaljujući i TPZ-u, postaje sve više prepoznat kao središte razvoja inovacija i na inovacijama temeljenog poduzetništva. Ovim putem svakako bih želio spomenuti naš Startup Factory Zagreb, prvi javno financiran 'no equity' predakceleracijski  program ove vrste na području Grada Zagreba i šire, kroz koji smo uspješno proveli čak 21 startup i otvorili im vrata ka tržišnim uspjesima.

Što je potrebno za uspjeh jednog startupa?
Za uspjeh u poduzetništvu potrebno je objediniti više parametara. Upornost, predani rad, dobra ideja, prepoznavanje potreba ciljnog tržišta i umrežavanje s onima koji o specifičnom području razvoja proizvoda i njegovog pozicioniranja na tržištu znaju više samo su neki od parametara koji mogu rezultirati uspjehom.  U studentskim godinama mladi su neopterećeni mnogim pitanjima koji ih i kasnijoj dobi mogu sputavati u realizaciji ideje, a opet već raspolažu znanjima i spoznajama koje ih vode prema realizaciji poslovne ideje. To se moglo vidjeti i na primjerima lanjskih sudionika, a posebno finalista projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj.  U početnoj fazi razvoja poduzetničke ideje od velike pomoći i presudnog značenja može biti vodstvo dobro odabranog mentora koji ima iskustvo u provedbi sličnih projekata. Također, važan je i dobro odabran multidisciplinaran tim sastavljen od proaktivnih i predanih članova. Naravno, važnu ulogu ima i dostupnost financijskih sredstava te poticajni prostor iz kojeg se ideja može brže i jednostavnije razvijati. Vidjevši prezentirani potencijal prošle generacije sudionika projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj odlučili smo s mogućnošću korištenja polugodišnje predinkubacije nagraditi pobjednike sve tri kategorije natjecanja. Naime, već sam dolazak u poticajno okruženje Tehnološkog parka Zagreb, gdje se mnogi susreću sa sličnim izazovima, dilemama i preprekama, može biti od presudne važnosti za daljnji razvoj njihove inicijalne ideje. Često svjedočimo sklapanju poslovnih partnerstva i suradnji, što je od iznimne važnosti za napredak pojedinog projekta. Projekti koji se razvijaju u TPZ-u nalaze se u sasvim različitim razvojnim fazama. Neki su već uspješno plasirani na međunarodna tržišta, dok je za neke druge pak potrebno doraditi poslovni plan, bolje definirati proizvod ili izraditi prototip. Za sve to mi imamo spremnu podršku. Ovim putem pozivam sve studente da se uključe u ovaj projekt, formiraju kvalitetne timove, razviju ideju i krenu na put prema poslovnim uspjesima.

New Report

Close