Ministarstvo turizma dalo 1,25 mil. kuna za IT projekte

Autor: Bernard Ivezić , 07. studeni 2012. u 22:01
CroCard pulske tvrtke Info Tisak jedna je od odabranih aplikacija

Među više od tisuću prijava za projekte ‘Inovativnog turizma’ Ministarstvo je odabralo njih 99.

Mobilna aplikacija za slanje "fizičkih" razglednica preko mobitela, prvi softver za destinacijski menadžment u Vukovaru, elektronička burza koja će spajati hotelijere i domaću prehrambenu i drugu industriju, računalna igra, zajednička suradnja uspješnog domaćeg startupa Spotija s turističkom zajednicom Dubrovnika i 120 besplatnih hotspotova po glavnim istarskim turističkim lokacijama prve su informatičke inovacije koje su dobile potporu Ministarstva turizma. Među više od tisuću prijava za projekte "Inovativnog turizma" Ministarstvo je odabralo njih 99, a među njima svaki četvrti je IT inovacija. Ukupno je za 23 informatičke inovacije Ministarstvo dalo 1,25 milijuna kuna poticaja. Iz Ministarstva na to kažu da će sličnih natječaja biti još, a prvi najavljuju za početak iduće godine.

Povezivanje industrije

Natali Korpar-Filjar, direktorica pulske tvrtke Info Tisak, koja je razvila besplatnu iPhone aplikaciju CroCard, vrlo je zadovoljna natječajem. "U pet mjeseci aplikaciju je preuzelo više od 10.000 korisnika koji su uz pomoć nje poslali više od 15.000 poštanskih razglednica Hrvatske i još 70.000 virtualnih", kaže Korpar-Filjar. Navodi da će pomoću dodijeljenih 50.000 kuna poticaja napraviti i Android verziju te proširiti broj lokacija i motiva Hrvatske. Iva Bahunek, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, koje je dobilo 100.000 kuna poticaja za web-burzu hotelijerstva, kaže da će se javljati i na iduće natječaje. "Trenutno punimo bazu burze, a krajem studenog počinjemo operativno povezivati hotelijere i domaću industriju od proizvođača hrane i pića do arhitekata, marketingaša i informatičara i zato je dobro što Ministarstvo potiče IT inovacije jer su one nužne za izgradnju infrastrukture turizma", kaže Bahunek. Slično navodi Zoran Šesto, voditelj marketinga i prodaje tvrtke Panonsko more, koja je dobila 100.000 kuna poticaja za izradu destinacijskog IT sustava za Vukovar. "Zajedno sa zagrebačkom tvrtkom iTurus pretvorit ćemo svaki pukt i prodajno mjesto u gradu u jednu recepciju te povezati turističku ponudu", kaže Šesto.

Informatička promocija

TZ Dubrovnik i hrvatski startup Spotie, kako tumači direktor tvrtke Mateo Perak, stvorit će za organizatore središnji sustav upravljanja događajima na najpoznatijoj turističkoj destinaciji u Hrvatskoj za što su dobili 30.000 kuna. Sanja Vale Čupić, voditeljica razvoja pulskog obrta Adrianaut, kaže da su dobili 50.000 kuna poticaja za izradu nautičarske board igre Conquer Adriatic. "Želimo od nje stvoriti hrvatski brend. Sad je nudimo kao poslovni dar, a uskoro će u trgovine pa krećemo u razvoj računalne igre", zaključuje Vale Čupić.

Besplatan Wifi

Na Facebook iz Arene

Istra će do ljeta dobiti 120 besplatnih wifi hotspotova na svim važnijim turističkim lokacijama. Renco Miletić, direktor Istarske razvojne turističke agencije, kaže da su u sklopu strategije prisutnosti na društvenim mrežama primijetili da im nedostaje infrastruktura. "Turistima moramo omogućiti da se izravno s lokacije mogu javiti prijateljima", kaže Miletić.

Komentirajte prvi

New Report

Close