Mini i mikro rovovi – novi način kabliranja za bržu mrežu i očuvaniji okoliš

Autor: T-blog , 15. travanj 2014. u 16:39
Slika je preuzeta s T-bloga

Stalni rast komunikacijskih zahtjeva i očekivanja naših korisnika u posljednjih desetak godina znatno su utjecali na tehnologiju HT-ove jezgrene i pristupne mreže.

Piše: T-blog

Stalni rast komunikacijskih zahtjeva i očekivanja naših korisnika u posljednjih desetak godina znatno su utjecali na tehnologiju HT-ove jezgrene i pristupne mreže.

Praćenjem potreba korisnika i konstantnim ulaganjima, mreža HT-a je doživjela i još uvijek doživljava velike promjene u smjeru novih mogućnosti, većih brzina prijenosa podataka i povećanja kapaciteta.

Uvođenje tehnologije mini i mikro rova dio je tih opsežnih ulaganja, a odabrana je jer omogućuju brže i jeftinije projektiranje i izvođenje linijske infrastrukture za podzemna kabliranja, uz osiguranje visoke razine kvalitete i sigurnosti instalacija.

Što su mini i mikro rovovi?

Pod tehnologijom mini i microtrenchinga podrazumijeva se nova metodologija podzemnog kabliranja nakon izrade rovova sa znatno manjim dubinama u odnosu na klasičnu metodologiju, i to primjenom potpuno novih i sofisticiranih načina izrade te korištenjem novih, kvalitetnijih i za okoliš prihvatljivijih materijala.

Naime, uobičajeni način izgradnje kabelske kanalizacije, odnosno polaganja cijevi za uvlačenje podzemnih kabela opsežan je, spor i skup – i u fazi projektiranja i u fazi izvođenja, a prethode i dugotrajna ishođenja suglasnosti vlasnika koridora u kojima se nove trase predviđaju.

Izvedba podzemne EKI ovom metodom brža je tri do četiri puta te do dva i pol puta jeftinija. Ne utječe na stabilnost kolničke konstrukcije prometnice, tijekom izvedbe koristi puno manje ograničenja prometa te bitno manje utječe na okoliš budući je usklađena s međunarodnom normom za zaštitu okoliša ISO 14001. Ovu tehnologiju preporučuju HAKOM te vlada Republike Hrvatske.

Nove tehnologije u primjeni

HT je od sada realizirao nekoliko većih i manjih zahvata u mreži u zapadnoj Hrvatskoj – Selce, Funtana, Gospić, Senj, Umag te Rijeka. Trenutačno se ovim tehnologijama izvodi veća rekonstrukcija pristupne mreže Viškovo, SVK priključak za poslovnog korisnika Cromaris, kao i priključenje HT-ove bazne postaje Budava.

Komentirajte prvi

New Report

Close