Microsoft uči školarce programiranju

Autor: Marta Duić , 07. prosinac 2016. u 22:01
Mirjana Kvastek, predavačica na Hour of code/J. Galoić/PIXSELL

Hour of code radionice za školarce diljem Hrvatske održavaju se do 11. prosinca.

Globalni projekt Hour of Code ili Sat kodiranja, kojem je glavni partner tvrtka Microsoft, u Hrvatskoj se održava od 5. do 11. prosinca. Kako kaže Mirjana Kvastek, SMB and Consumer Marketing Manager  u Microsoft Hrvatska i voditeljica radionica za učenike, cilj projekta je promicanje digitalne tehnologije, konkretno promicanje programiranja, među mladom populacijom.

Predviđa se da će globalno u projektu sudjelovati deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja, a prošle godine u Hrvatskoj su se uključile 182 škole s više od 7.500 mladih dok se ove godine očekuje više od 200 škola diljem Hrvatske. "Za tu priliku osmišljena je jednostavna aplikacija Minecraft Designer koja koristi okruženje, svjetski poznate igrice. Djeca tako uče kroz igru i kad prođu zadatak mogu vidjeti kako u stvari izgleda kod koji su napravili upravljajući likovima u igrici. Osim što djeca dobivaju novu perspektivu o njima apstraktnom pojmu kao što je programiranje, oni uče i vještine koje će im sigurno trebati ubuduće kao što je rješavanje problema, suradnja s drugima, kreativnost", objašnjava Kvastek.

Na radionicama će učenici u kraćem uvodu čuti o važnosti programiranja, a onda će trebati proći 12 zadataka, odnosno upravljati Minecraft likovima i obavljati razne radnje. Voditelji radionice će se pobrinuti da djeci pokažu kako savladati određene prepreke te će se kroz razgovor s njima pobrinuti da usvoje određene pojmove. Iako je u pitanju samo jedan školski sat, Kvastek napominje kako je bitno da se kod djece potakne interes i da se pritom dobro zabave. Uz Kvastek je na radionici sudjelovao i predavač Matija Katanec iz udruge Programerko. "Prva radionica je održana u OŠ Silvije Strahimira Kranjčevića u Zagrebu i sudjelovalo je 20 učenika.

Iako svi već pohađaju satove informatike i upoznati s igricom Minecraft, radionica im je bila zanimljiva s obzirom na to da su na sistematski način, kroz igru, učili osnovne pojmove programiranja. O njihovom interesu za radionicu govori i to da su kontinuirano postavljali pitanja, a nije nedostajalo ni savjeta s njihove strane. Moram priznati da sam potpuno zadivljena kako se nove generacije dobro snalaze u ovakvim za njih ipak novim situacijama", zaključuje Kvastek.

Komentari (1)
Pogledajte sve

umjesto c i jave (pogotovo) djeca uce .net…platformu koja jos uvijek nije multi OS vec strogo Windows based.
Pa sada neka netko objasni da je to dobro.

New Report

Close