Prvi hrvatski softver na Južnom polu!

Autor: Bernard Ivezić , 25. rujan 2014. u 09:40
Foto: D. Marušić/PIXSELL

Hrvatski IT sustav za razmjenu rengenskih slika kupila je korporacija Lockheed Martin koja upravlja istraživačkim bazama na Antartici.

Američka istraživačka postaja Amundsen-Scott, smještena točno na Južnom polu, te još dvije istraživačke postaje na Antartici McMurdo Station i Palmer Station implementirale su medicinski softver Issa zagrebačkog proizvođača Vams Teca.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, hrvatski softver kupila je američka korporacija Lockheed Martin koja upravlja istraživačkim bazama na Antartici. Prva je to implementacija jednog softvera proizvedenog u Hrvatskoj na sedmom kontinentu. Sead Džubur, izvršni direktor tvrtke Vams Tec, kaže da je riječ o telemedicinskom sustavu koji omogućuje liječnicima na Južnom polu da dobiju specijalističku podršku od svojih kolega iz SAD-a. "IT sustav za razmjenu rengenskih slika i visokostrukturiranih nalaza, kakav već koristi 20 bolnica u Hrvatskoj, kao i Hrvatski zavod za telemedicinu, sad je na raspolaganju i osoblju baza na Južnom polu, zbog čega smo jako ponosni", kaže Džubur.

Hrvatski proizvođač softvera Vams Tec, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani je imao rast prihoda od 39,3 posto, na 3,37 milijuna kuna, uz rast neto dobiti od deset puta, na 796 tisuća kuna. Tvrtka ima 11 zaposlenika koji rade razvoj u Zagrebu, a izvoz rade preko mreže partnera. Vams Tec ima partnere u Sloveniji, Belgiji, Španjolskoj, SAD-u, Kanadi i Indiji. "Telemedicina nam je posebno interesantno područje jer se razvija vrlo brzo i tamo gdje su za njega zainteresirane velike privatne kompanije poput Lockheed Martina rezultati se mogu postići relativno brzo", kaže Džubur.

Dodaje da je njihovo rješenje danas polako postaje standard za telemedicinu na kruzerima. Carnival Cruisers, čija flota posjećuje Dubrovnik i ostatak hrvatske obale, planira uvesti hrvatski softver Issa na svojih 25 kruzera. Druga kompanija, Holland America Line, koji također posjećuje hrvatsku obalu, planira ga uvesti na svojih 15 kruzera, a kompanija Seaburn Cruises planira ga uvesti na svojih pet plovećih hotela. "Do lani naše je rješenje koristilo šest kruzera, a u tijeku je implementacija na ukupno 45 plovećih hotela, od čega je na njih 20 implementacija završena", kaže Džubur.

Dodaje da je riječ o složenim projektima gdje je nužno ne samo softverski već i hadrverski ojačati sustav na brodovima. "Zato se taj posao radi kako koji brod dolazi na red za redoviti servis", objašnjava Džubur. Navodi da kroz Hrvatski zavod za telemedicinu njihov sustav koristi 50 zdravstvenih institucija u Hrvatskoj. Izvršni direktor Vams Teca kaže da im je temeljni posao i dalje informatizacija radiologija, ginekologija i niza drugih specijaliziranih korisnika koji trebaju slikovne nalaze. "Cjeli svjet nam je tržište jer smo certificirani u Hrvatskoj, EU, Kanadi i SAD-u", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close