Matematička ‘revolucija’ iz Zagreba

Autor: Bernard Ivezić , 21. listopad 2014. u 10:21
PhotoMath, hrvatska mobilna aplikacija koja omogućuje da fotografiranjem matematičkog zadatka odmah dobijete rješenje

Osnivač Iskona iz Londona organizira prodaju tehnologije strojnog vida koja se razvija u Hrvatskoj.

PhotoMath, hrvatska mobilna aplikacija koja omogućuje da fotografiranjem matematičkog zadatka odmah dobijete rješenje i izvod tog rješenja te time formule počnete koristiti kao alate kako bi brže i dublje ušli u razumijevanje matematike, ušla je među 16 najboljih europskih startupa na konferenciji TechCrunch Disrupt u Londonu.

Damir Sabol, osnivač zagrebačke tvrtke Slikoplat, koja je razvila tehnologiju strojnog vida, i londonske tvrtke MicroBLINK, koja licencije te tehnologije prodaje po svijetu, kaže kako očekuje da će potaknuti revoluciju u obrazovanju te jednim djelom u poslovnom svijetu.

"Ovo je potka za novu generaciju e-alata za pomoć u učenju matematike i znanosti općenito koju planiramo prodavati kroz licencije kako bi ti novi alati što prije došli u primjenu", kaže Sabol.Tržište alata za učenje matematike, od hrvatske aplikacije koja fotografiranjem rješava zadatke preko računalnih igara do robotskih igračaka i naprednih aplikacija za učenje matematike, jedno je od najbržerastućih tržišta e-obrazovanja. Prema podacima Ambient Insight Researcha tržište mobilnih aplikacija za obrazovanje 2012. godine vrijedilo je 5,3 milijardi dolara, a do 2017. narast će na 12,2 milijarde.

"Nama je plan mnogo širi od edukacije, jer imamo tehnologiju strojnog vida za koju vjerujemo da je najbolja na svijetu pa je tako koriste i diplomati u Bruxellesu kad skeniraju dokumente i boarding passove na ulasku u avion, njome se provjeravaju dokumenti birača na izborima u SAD-u, ali i plaćaju računi u bankama u Hrvatskoj", zaključuje Sabol.

Komentirajte prvi

New Report

Close