Mali proizvođači softvera lani imali 4,79 mlrd. kuna prihoda

Autor: Bernard Ivezić , 23. rujan 2012. u 22:00
.

U analizi konzultantske tvrtka Astra nisu obuhvaćene najveće kompanije poput Ericsson NT-a i King ICT-a.

Najnovija analiza snage softverske industrije u Hrvatskoj ukazuje da je riječ o gospodarskoj grani koja je lani imala prihod od čak 4,79 milijardi kuna što je 1,4 posto BDP-a. Analizu je napravila Astra poslovni inženjering, zagrebačka tvrtka koja poslovno savjetuje tridesetak proizvođača softvera uglavnom članova CISEx-a.Tajana Barančić, konzultantica Astre kaže da su istraživanje napravili u suradnji s tvrtkom Bisnode i to za vlastite potrebe, ali su ga odlučili objaviti nakon što su ostali iznenađeni rezultatima.

Rastući izvoznici
“Hrvatska industrija proizvodnje softvera obično se opisuje kao beznačajna, ali riječ je o gospodarskoj grani koja je mahom u rukama malih i srednjih poduzetnika koji brzo rastu, imaju odlične bonitete, bilježe značajan rast izvoza i stoga ih možemo opisati kao ‘male divove’ hrvatskog gospodarstva”, kaže Barančić.U analizi se navodi da je ukupan prihod proizvođača softvera u Hrvatskoj, njih 2172, lani skočio za 409 milijuna kuna na 4,79 milijardi kuna. Broj zaposlenih u toj industriji narastao je za 485 radnika na njih ukupno 8887. Izvoz je porastao za gotovo četvrt milijarde kuna na 989,9 milijuna kuna i sad čini 1,38 posto ukupnog hrvatskog izvoza.Usporedbimo li to s podacima HGK proizlazi da je riječ o izvoznoj grani koja je uz bok deset najvećih, među kojima su izvoz gnojiva (1,7 posto), plina (1,8 posto), lijekova (3,6 posto), brodogradnja (6,6 posto) i glavna izvozna grana naftni derivati (9,7 posto). Barančić ističe da je pri tome softverska industrija popravila vanjsko-trgovinsku bilancu Hrvatske za 521,2 milijuna kuna koliko više izvezemo softvera i popratnih usluga nego ih uvezemo.Bruto dobit proizvođača softvera lani je dosegla 478,8 milijuna kuna što je rast od 11,2 posto. Ti su proizvođači u 2011. godini uplatili u proračun 103,9 milijuna kuna poreza na dobit što je također porast u odnosu na godinu ranije kad su uplatili 97,5 milijuna kuna poreza na dobit.

Najveći APIS IT
“Iznenađuje da su podaci tako veliki, a da u analizu nisu uključene tvrtke poput Ericssona Nikole Tesle i King ICT-a budući da smo se mi bili ograničili isključivo na one tvrtke koje su klasificirale svoje poslovanje pod šifrom 62 koja označava računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti”, pojašnjava Barančić.Dodaje da je najveći predstavnik industrije po prihodima tvrtka APIS IT s 238,6 milijuna kuna, slijedi ASBIS Hrvatska s 160 milijuna, HP Hrvatska s 127 , Asseco SEE s 120,7, Verso s 117,3 i IN2 s 112,2 milijuna kuna prihoda. Po broju zaposlenih ponovo prednjači APIS IT koji ima 382 zaposlena, IN2 s 241 zaposlenim, Systec Automatizacija 195, Asseco SEE 152 i Atos IT s 139 zaposlenih.“Moguća su odstupanja jer tvrtke znaju različito prikazivati podatke, ali to ne umanjuje činjenicu da je ovo vrlo atraktivna i dosad nezapažena industrija”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close