MAKERbuino i Me.mum u lovu na američke trgovce

Autor: Bernard Ivezić , 09. siječanj 2018. u 14:18
Ove godine u Las Vegasu održava se 51. CES/REUTERS

Najveći posao na CES-u dosad ugovorio je Bellabeat, koji je 2015. dobio narudžbu od 65 tisuća komada od Targeta i BestBuyja.

MAKERbuino i Me.mum, dva su hrvatska startupa koja ove godine izlažu na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu CES-u u Las Vegasu.

I prije službenog početka sajma, koji traje od utorka do petka i na kojem se očekuje više od četiri tisuće izlagača i više od 184 tisuće posjetitelja, Albert Gajšak, direktor i osnivač karlovačke tvrtke CircuitMess, koja proizvodi MAKERbuino, dao je intervju američkom Forbesu. Gajšakov je plan u SAD-u ugovoriti suradnju s lokalnim igračima u maloprodaji. SAD-e je pojedinačno najveće tržište za MAKERbuino na kojima još nema distributera, a CES je pravo mjesto za ugovaranje takvih poslova.

Pokazao mobitel
Prije tri godine na CES-u je hrvatski startup Bellabeat, koji je dotad imao 10 tisuća prodanih uređaja, ugovorio posao s američkim trgovcima Targetom i BestBuyjem za isporuku 65 tisuća komada svojih IoT uređaja vrijednih 42 milijuna kuna. Gajšakov CircuitMess do sada je isporučio više od tri tisuće "uradi sam" (DIY) igraćih konzola MAKERbuina, i to nakon što se tržišno dokazao s Kickstarter kampanjom u kojoj je skupio više od 100 tisuća dolara. Forbesu je Gajšak pokazao i prvu funkcionalnu verziju svog DIY mobitela, a za koji je Poslovnom dnevniku prošlog travnja potvrdio da je u razvoju.

Čudotvorna kamera
Drugi hrvatski startup koji izlaže na CES-u 2018. je Me.mum.  Ovaj startup razvija tehnologiju koja pametni mobitel pretvara u  kameru-detektor plodnih dana te tako ženama olakšava planiranje trudnoće. Me.mum su pokrenuli Hrvoje Bujas, aktivni hrvatski startup poduzetnik te Maja Bujas. Me.mum je kao veliko iznenađenje CES-a izdvojio BBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close