MagSense – sustav koji čuva okoliš, ali i živce

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2015. u 11:00
Foto: BizIT

Parking sustav koji je razvila hrvatska kompanija Mobilisis svoju je primjenu već pronašao diljem svijeta.

Nakon što je prošle godine tu čast imao Olivebox, ove je godine na Zidu poslovnog uspjeha trijumfirao MagSense. Ovaj sustav detekcije motornih vozila u mirovanju ili pokretu putem senzora za mjerenja promjena magnetnog polja zemlje uzrokovanih dolaskom automobila u blizinu senzora patentirala je kompanija Mobilisis.

MagSense omogućuje pouzdano detektiranje parkiranja vozila, smjer i brzinu kretanja vozila ili detektiranje kolone. Ovakva vrsta detekcije otvara nove dimenzije obrade podataka vezanih uz promet, a primjenjuje se prilikom parkiranja na otvorenim uličnim parkiralištima ili parkiralištima uz velike infrastrukturne objekte poput aerodroma, šoping centra ili brojanja prometa u kružnom toku.

Zadovoljan korisnik najbolja je reklama

Primjenom MagSensa dolazi do povećane urbane mobilnosti uslijed smanjenja prometne zagušenosti. Smanjena je emisija CO2 jer vozači više ne lutaju besciljno u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom, a svaki vozač zna kako je pronalazak parkirnog mjesta u što kraćem vremenu posebno zadovoljstvo. Koncesionari parkirališnih mjesta imaju korist od ovog sustava jer im omogućava pristup svim relevantnim podacima kao što su točan trenutak zauzeća parkirnog mjesta, postotak zauzetosti i slično.

MagSense je prvo zaživio u Varaždinu gdje Mobilisis ima sjedište. Ondje su opremili najfrekventnija nadzemna i podzemna parkirališta senzorima za detekciju zauzetosti i ekranima koji pokazuju broj slobodnih i zauzetih parking mjesta u realnom vremenu.

Svoj doprinos razvoju “pametnih gradova” dali su i u inozemstvu. Tako se u Kölnu ovaj sustav može pronaći u zračnoj luci Köln Bonn, dok je u austrijskom Linzu njime opremljen otvoreni parking velikog šoping centra. Početkom rujna ove godine dovršeno je i puštanje u pogon nove instalacije MagSense 3DTC traffic countera u šoping centar REWE u blizini Stuttgarta.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close