Lideri smo u naprednoj M2M i IoT usluzi koja će preobraziti gradove

Autor: Borivoje Dokler , 10. studeni 2015. u 22:01
Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska

Tele2 Gothenburgu pruža rješenja umreženosti na svim područjima u rasponu od infrastrukture do zdravstvene skrbi.

Tele2 je jedna od vodećih telekomunikacijskih tvrtki u Europi koja posluje na  devet velikih europskih tržišta i ima oko 14 milijuna korisnika.

U Hrvatskoj je prisutan od 2005. te je danas, s udjelom od 18 posto, treći operator na tržištu. Malin Holmberg, predsjednicu Uprave Tele2 Hrvatska i izvršnu potpredsjednicu i direktoricu tržišta regije Central, upitali smo na koji način rješenja Tele2 utiču na razvoj pametnih gradova i poboljšavaju kvalitetu života građana.

Tele2 je drugi po redu operater na svijetu koji je javno najavio 4G / LTE za M2M / IoT usluge. Koja je danas važnost tehnologije Interneta stvari za razvoj pametnih gradova i na koji način to mogu iskoristiti njihovi građani i tvrtke?
Da, možemo s ponosom izjaviti da posjedujemo najnovija rješenja 2, 3 i 4G komunikacije između strojeva i interneta stvari. Mi smo lideri na tom polju i pružamo najmodernija rješenja na globalnoj razini. Trenutno već imamo klijente koji koriste 4G u nekoliko različitih područja. Primjerice, 4G kamera za video nadzor koja poboljšava kvalitetu snimke u cilju boljeg prepoznavanja lica. Također pružamo podršku za 4G Wifi hotspot lokacije u projektima pametnih gradova u nekoliko gradova diljem Europe. Tele2 je logičan odabir pružatelja usluga za tvrtke i gradove na ovom novom području. Možemo naglasiti i primjer naše suradnje sa švedskim gradom Gothenburgom u kojem pružamo rješenja umreženosti na svim područjima u rasponu od infrastrukture do zdravstvene skrbi. Internet stvari "IoT" preobrazit će naše gradove, naše tvrtke i općenito naše živote u budućnosti, a ta je preobrazba već započela. Budućnost pametnog grada obogatit će umreženost i Internet stvari "IoT" po nižim cijenama, koji će poboljšati život svojih građana kroz upravljanje prometom te povećanom sigurnošću i boljim ekološkim rješenjima. Pametni gradovi razvijaju se diljem svijeta, s izvrsnim inicijativama u Amsterdamu, Stockholmu, Gothenburgu, Barceloni i brojnim drugim gradovima. U tim gradovima postoje usluge poput sustava upravljanja prometom koji optimizira linije autobusnog prometa i omogućava trase zelenog svjetla za vozila službe hitne pomoći, parking aplikacije putem kojih građani mogu iznajmiti vlastita parkirna mjesta, pametna brojila električne energije u zgradama s poticajima za one koji su usmjereni na smanjenje potrošnje energije, fleksibilnu uličnu rasvjetu, zbrinjavanje krutog otpada i osiguranu opskrbu vodom i električnom energijom, između ostalog. 

 

80posto

rasta godišnje imala je tvrtka Vattenfall nakon primjene Tele2 rješenja

Komunikacijska tehnologija vrlo je važan čimbenik bilo kojeg pametnog grada. Kakva je vaša uloga u tome?
Tele2 već u ovom trenutku pruža usluge umreženosti na globalnoj razini, što znači da našim rješenjem komunikacije između strojeva možemo ponuditi našim klijentima i partnerima uslugu gotovo bilo gdje u svijetu. To je temelj svega, obzirom da svi gradovi budućnosti moraju imati izvrsnu telekomunikacijsku infrastrukturu. Dokazano je da su zemlje koje osiguravaju velika ulaganja u telekomunikacije poboljšale svoju produktivnost, rast BDP-a i svoju cjelokupnu konkurentnost. Pristup Tele2 komunikaciji između strojeva podrazumijeva partnerstvo s najboljima. Postoje rješenja i aplikacije koje su razvili stručnjaci unutar svakog pojedinog polja, poput nadzora, električnih brojeva i upravljanja voznim parkom, između ostalog. Tele2 se udružuje s najboljima u svakom vertikalnom segmentu umjesto razvijanja vlastitih rješenja unutar tvrtke. To omogućava da najbolji od najboljih u svakom području budu raspoloživi našim klijentima. Partneri osiguravaju rješenje i opremu, a mi pružamo umreženost i platformu za upravljanje i modificiranje vaših usluga. 

Na koji način Tele2 poboljšava kvalitetu života građana?
Tele2 pristup umreženosti strojeva temelji se na četiri ključna čimbenika. Omogućavamo umreženost na globalnoj i na regionalnoj razini ovdje u Jadranskoj regiji. Nadalje, pružamo najnoviju platformu za komunikaciju između strojeva putem našeg kanadskog partnera tvrtke Jasper. To je sigurna samouslužna platforma za tvrtke koja klijentu omogućava visoku fleksibilnost i kontrolu. Povrh toga uvijek nudimo odlične cijene. Kvaliteta života građana u budućnosti će se poboljšati na brojne načine. Cijene brojnih usluga trebale bi se sniziti jer je tvrtkama omogućeno korištenje rješenja umreženosti strojeva u cilju optimizacije poslovnih procesa. Trebala bi se poboljšati sigurnost uslijed bolje kontrole prometa te poboljšanih sustava nadzora na temelju 4G tehnologije i starijim sustavima monitoringa. Ekološki pritisci će se smanjiti uslijed daljinskih brojila i primjerenog zbrinjavanja otpada. 

Možete li navesti nekoliko primjera rješenja koja ste ponudili do sada? Imate li trenutno klijenata u Hrvatskoj? 
Da, već smo lansirali naša rješenja u Hrvatskoj. Naša rješenja osmišljena su za projekte velikih razmjera i uvelike su globalna. Po lansiranju možemo ponuditi rješenje umreženosti za tvrtke, koje im je neophodno da bi opstale na tržištu, kako na lokalnoj razni, tako i izvan Hrvatske. Tipičan primjer toga u Hrvatskoj je tvrtka Solvis koja prodaje svoje umrežene solarne panele u Hrvatskoj, ali i na drugim tržištima izvan nje. Ona koristi naše rješenje umreženosti u cilju promatranja i nadzora svojih solarnih panela. Još jedan primjer je naš klijent tvrtka Pet Finder. Uporabom usluge Tele2 umreženosti putem svojih uređaja, omogućavamo našem klijentu pronalaženje izgubljenih ljubimaca u realnom vremenu.Primjer izvan Hrvatske je tvrtka Vattenfall – jedna od najvećih tvrtki za energetske usluge u Europi. Ona je prepoznala priliku za kapitalizaciju brzo rastućeg tržišta električnih vozila kroz ponudu širokog raspona rješenja za punjenje. Tvrtka Vattenfall je primijenila rješenje Tele2 umreženih strojeva koje inkorporira globalno raspoloživu sigurnu kontroliranu umreženost visoke kvalitete u svoje rješenje za punjenje električnih vozila. Te inovacije u rješenjima za punjenje električnih vozila dovele su tvrtku Vattenfall do 80% rasta na godišnjoj razini tijekom posljednje četiri godine uslijed rastuće potražnje za zelenom energijom. Postoje još brojni primjeri u ostalim zemljama u kojima smo ponudili rješenja u rasponu od gerijatrijskih sustava za praćenje do daljinskog upravljanja opremom i daljinskih brojila. Trenutno se planiramo usredotočiti na pružanje tih rješenja ovdje u Hrvatskoj gdje tržište umreženih strojeva upravo započinje s rastom.

Komentirajte prvi

New Report

Close