Lenovo preuzeo Motorolu za 2,9 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 31. listopad 2014. u 10:12
Šef Lenova Yang Yuanqing najavio je pobjedu na globalnom tržištu/REUTERS

Bivši vlasnik Google ipak se nije želio odreći portfelja Motorolinih patenata na koje će Lenovo dobiti pravo putem licencija.

Kineski proizvođač računala Lenovo kreće u pohod na tržište pametnih telefona.

Kompanija je u četvrtak objavila da je zaključila ugovor s Googleom o kupnji Motorolina poslovanja s mobilnim telefonima za 2,9 milijardi dolara, prenosi Reuters. Kineska tvrtka, inače vodeći svjetski proizvođač osobnih računala, akvizicijom Motorole ulaže dodatne napore kako bi raspršila svoje poslovanje i pozicionirala se kao proizvođač mobitela na globalnom tržištu, smatraju poznavatelji tog tržišta.Prema trenutnim informacijama, Lenovo neće gasiti brend Motorola, ali će tvrtka službeno biti dio kineskog diva.

 

12,5mlrd.

dolara platio je Google 2012. za Motorolu

Prvi čovjek Lenova u izjavi za medije istaknuo je kako je postignut povijesni iskorak za Lenovo i Motorolu. "Zajedno smo spremni natjecati se, rasti i pobijediti na globalnom tržištu pametnih telefona", kaže Yang Yuanqing. Šef Googlea Larry Page nije imao ništa posebno dodati nakon zaključenja ugovora, prenose mediji, izjavivši tek da je "Motorola s Lenovom u sjajnim rukama". Ako je suditi po riječima predsjednika Motorole Ricka Osterloha, američka kompanija nema ništa protiv novog vlasnika, dapače. Osterloh je još u utorak izjavio kako je sklapanje ugovora između Lenova i Googlea vrlo blizu zaključenja i dodao kako Lenovo ima izgrađen poslovni model u Kini, azijsko-pacifičkoj regiji te Europi.

"Motorola će biti diljem svijeta. Udvostručit ćemo broj zemalja u kojima smo prisutni", ustvrdio je Osterloh koji će zadržati čelnu poziciju u kompaniji nakon kineskog preuzimanja. Google je američku ikonu mobilne telefonije kupio prije dvije godine za 12,5 milijardi dolara. Motorola se u trenutku preuzimanja nalazila u teškoj poziciji zbog stalnog opadanja tržišnog udjela ulaskom Applea i Samsunga na tržište mobilnih telefona. Uz poslovanje s mobitelima, internetski div dobio je i portfelj Motorolinih patenata kojeg se nije želio odreći nakon prodaje Lenovu. Radi se o približno 2000 patenata kojima će Lenovo dobiti pristup kroz licencije.

Patenti su bili i glavni razlog Googleova ulaska u vlasničku strukturu Motorole, a plan prodaje najavljen je još početkom godine, što je mnoge ipak iznenadilo.U svakom slučaju, Lenovo je ozbiljno nakanio preuzeti bivše aseve mobilne telefonije. Podsjetimo, prošlog tjedna pojavile su se glasine kako kineska kompanija namjerava dati ponudu za kanadski BlackBerry. Međutim, to bi se preuzimanje moglo pokazati kao tvrd orah za Kineze. Prema kanadskoj regulativi, strano preuzimanje tvrtke kao što je BlackBerry zahtijeva odobrenje kanadske vlade koja je već ranije naznačila kako nije sklona dati zeleno svjetlo kineskoj kompaniji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

baš me zanima koliko su savjetnici na transakcijama zaradili u prvoj i drugoj. google će se raspasti kao kula od karata ,strašno je kako rasipaju novac.

realno osim google ads i androida ,ni jedan drugi biznis im ne generira lovu i imali su toliko promašaja zadnjih godina

New Report

Close