Lana omogućava prijave bez dolaska na šalter Mirovinskog

Autor: Saša Paparella , 03. ožujak 2014. u 22:00
Pred šalterima HZMO-a sve je manje gužvi/Sanjin Strukić/PIXSELL

Projekt Linija automatske napredne identifikacije omogućava elektroničko poslovanje HZMO-a i korisnika.

Nakon što se ispostavilo da središnji državni portal gov.hr najvjerojatnije neće biti izgrađen uz korištenje otvorene tehnologije (open source), zanimanje je izazvao jedan drugi eGovernment sustav, koji je u cijelosti napravljen na otvorenom kodu, a čija je verzija 1.0 puštena u pogon.

Riječ je o projektu kodnog imena Lana (Linija Automatske Napredne Autentifikacije), koji omogućava elektroničko poslovanje između Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i korisnika njegovih usluga tzv. e-prijave, bez potrebe dolaska na šalter Zavoda, navodi portal netokracija.-net.Od 1. siječnja novi Zakon o mirovinskom osiguranju i novi Pravilnik o vođenju matične evidencije HZMO-a donijeli su  dvije velike promjene za poslodavce – rok za podnošenje prijava i odjava na mirovinsko osiguranje je sada 24 sata, a ne osam dana, dok su obveznici s više od tri  osiguranika dužni prijave podnositi elektroničkim putem.

Lana omogućava prijavu svih promjena tijekom poslovanja kao i prijave, promjene i prestanak osiguranja za svoje radnike i radnice, i to 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, jer se sve obavlja elektroničkim putem. HZMO već godinama restrukturira  poslovanje, pri čemu svako otvaranje elektroničkih usluga doprinosi brzini rada ali i uštedama u proračunu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close