Kuba otvara prvi besplatni wi-fi u Havani

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2015. u 13:11
Foto: Thinkstock

Kubanski nacionalni telekomunikacijski operater Etecsa odobrila je otvaranje prvog javnog mjesta na kojem će se moći besplatno služiti bežičnim internetom.

Kubanski nacionalni telekomunikacijski operater Etecsa odobrila je otvaranje prvog javnog mjesta na kojem će se moći besplatno služiti bežičnim internetom, piše BBC.

Otvaranje i vođenje internetskog cafea pripala je osobi usko povezanoj s kubanskom Vladom a usluge pruža preko vlastite internetske veze(koja je prethodno odobrena od strane vlastodržaca), za koju mjesečno plača oko 900$.

Kako bi ovu činjenicu stavili u perspektivu, procjenjuje se kako između 5% i 25% Kubanaca ima neku vrstu internet usluge a glavni razlog je što je taj luksuz na Kubi iznimno skup. Primjerice, sat vremena provedenih u internet cafeu košta oko 4,5$ što je otprilike prosječni iznos koji Kubanac zaradi za tjedan dana.

Vlasnik internet cafea je za novinsku agenciju izjavio kako svojim sugrađanima nudi besplatan internet jer želi da se ljudi bolje upoznaju s tom tehnologijom.

Kubanska Vlada izrazila je želju i odlučnost da nadogradi svoju (ne)postojeću telekomunikacijsku infrastrukturu a prvi korak učinjen je provlačenjem podvodnog optičkog kabla između Kube i Venzuele. Usprkos tomu, Kuba i dalje ima jednu od najlošijih internetskih veza na svijetu.

U jeku poboljšanih odnosa između Kube i SAD-a, uspostavljena je prva telefonska veza između dvije zemlje u proteklih 15 godina, izjavili su iz kompanije Etecsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close