Krivotvorenih mobitela sve je više: Znate li prepoznati “lažnjak”?

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2018. u 12:46
Foto: Getty Images

Na prvi pogled, krivotvoreni i originalni mobilni uređaji izgledaju jednako. No samo na prvi pogled.

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je najnovije istraživanje o krivotvorinama, a sukladno kojem je broj krivotvorenih uređaja u značajnom porastu. Naime, krivotvorine uzrokuju izravne gubitke unutar Europske unije na godišnjoj razini od oko 60 milijardi eura, što predstavlja iznos od 116 eura po građaninu Europske unije.

Tako je tijekom 2016. godine kroz države članice Europske unije prošlo ukupno 41,3 milijuna krivotvorenih uređaja u vrijednosti 670 milijuna eura, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje uključujući i njihove dijelove, piše Zimo.

U Hrvatskoj se zbog krivotvorenja gubi 12,6 posto izravne prodaje, što godišnje iznosi oko 398 milijuna eura ili 3 milijarde kuna, odnosno 94 eura ili 716 kuna po stanovniku.

Trend porasta krivotvorina nije zahvatio samo Europsku uniju, već i cijeli svijet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sukladno kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu krivotvoren.

Kako prepoznati krivotvoreni mobilni uređaj?

Na prvi pogled, krivotvoreni i originalni mobilni uređaji izgledaju jednako. No samo na prvi pogled. Detaljniji pregled uređaja, kao i provjera njegova IMEI broja otkrivaju koji je uređaj original, a koji kopija.

Na što sve treba obratiti pozornost i kako prepoznati "lažnjak" najlakše je prateći upute na stranici Spot a Fake phone.

Ukratko – dobro istražite model uređaja koji želite kupiti, saznajte u kojim bojama i inačicama dolazi, kupujte samo kod ovlaštenih prodavatelja koji vam mogu izdati jamstveni list i kojima se možete požaliti ako nešto ne radi, provjerite IMEI broj koji svaki mobilni telefon mora imati, ali i obratite pozornost na samu izradu uređaja (koliko je kvalitetna, kako izgleda, odgovara li izgled onome što ste vidjeli na stranicama proizvođača)…

Komentirajte prvi

New Report

Close