Kriptokunom protiv Ubera i AirBnB-a, ali i dugova

Autor: Bernard Ivezić , 09. srpanj 2018. u 13:38
Tvrdi(e) da će tečaj kripto i prave kune biti 1:1, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Iza svega osoba(e) koja tvrdi da je bila blokirana.

Dok je Sabor u petak potvrdio Vladin paket zakona o oprostu dugova do 10 tisuća kuna za 326,4 tisuće blokiranih, dotle je grupa bivših blokiranih (ili osoba), koja se potpisuje kao Pragmatic, rješenje pronašla u osnivanju biznisa koji će konkurirati Uberu, Airbnbu i drugim sličnim servisima i tako pomagati blokiranima.

Pragmatic je prošli tjedan lansirao virtualnu valutu zanimljiva imena Kriptokuna te najavio aplikaciju AnonTaxi, koja će izravno konkurirati aplikaciji Uber. “Prvi proizvod koji će se moći plaćati Kriptokunom je AnonTaxi, naša jednostavna open source aplikacija za spajanje putnika i prijevoznika kojoj je cilj istisnuti Uber na hrvatskom tržištu (a kasnije i šire)”, navodi Pragmatic.

Kriptokuna nije službena, kripto verzija hrvatske kune (HRK), koju izdaje Republika Hrvatska, već nova virtualna valuta, poput Bitcoina, Litecoina ili Ethereuma, koju izdaje Pragmatic. Ova grupa anonimnih bivših blokiranih osoba (ili pojedinac) navodi da će tečaj nove kripto-valute u svakom trenutku biti 1:1. No, to kao i daljnja objašnjenja izazivaju dozu opreza.

Pragmatic na webu Kriptokuna.com tvrdi da će tečaj 1:1 Kriptokune za kunu postići tako što će na Ethereumu podići Anote token za koji navodi “ima vrlo jasno izražene elemente piramidalnog marketinga”. Inače, to je model poznat kao Ponzijeva shema i najčešće je povezan s prevarama investitora. No, Pragmatic navodi da će ga iskoristiti za “stvaranje fonda koji služi stabilizaciji Kriptokune”, tj. osigurava tečaj 1:1. Unatoč tome, Anote token naziva “investicijskim” kao i podlogom za stvaranje kripto-eura i dolara te drugih pandana fiat valuta.

Navodi i da će se Kriptokuna moći mijenjati u kune preko bankomata, čije postavljanje kani financirati predstojećom crowdfunding kampanjom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kripto je novi sinonim za prijevaru. Kada čuješ riječ kripto dobro čuvaj novčanik

New Report

Close