Konkurentnost u znanju ključ za današnje i buduće investicije

Autor: Objava za medije , 12. travanj 2013. u 12:31
Hrvoje Kapetanović, direktor sadržaja WinDays13 Business konferencije

Broj robota u svijetu se svake godine povećava čak za 30 posto, a zbog toga se proizvodnja seli natrag u zapadne zemlje jer više nije u fokusu jeftina radna snaga, poručuje H. Kapetanović

Na WinDays Business konferenciji ove je godine naglasak na podizanju konkurentnosti radne snage, stvaranju novih radnih mjesta i ubrzanom rastu domaćeg gospodarstva radi što uspješnije integracije u europsko i globalno gospodarstvo. Kao misao vodilja u tome nametnula se četvrta industrijska revolucija i činjenica da tehnologija nezaustavljivo mijenja način promišljanja i poslovanja. Pritom je važno obratiti pažnju na automatizaciju procesa u proizvodnji te robotima koji zauzimaju sve važnije mjestu u tom procesu.

Broj robota u svijetu se svake godine povećava čak za 30 posto, a zbog toga se proizvodnja seli natrag u zapadne zemlje jer više nije u fokusu jeftina radna snaga. Znanje i konkurentnost u znanju su ključ za današnje i buduće investicije. Ekonomski i tehnološki analitičari predviđaju da će do kraja 21. stoljeća upravo zbog automatizacije nestati 70 posto današnjih zanimanja. Najbolji stručnjaci iz pojedinih područja pokušat će na WinDaysima otkriti gdje je u svemu tome Hrvatska i kako da sami stvaramo proizvode visoke tehnološke vrijednosti, koji se mogu nametnuti i u Europi i svijetu.

Da ne ostane sve na pukim pričama, želimo na ovogodišnjim WinDaysima potaknuti  stvaranje strateškog okvira, kojeg bi zajedničkim snagama donijeli gospodarstvenici, akademska zajednica i predstavnici vlasti. A rezultate toga ćemo krajem godine provjeriti na zasebnom događanju – istaknuo je Hrvoje Kapetanović, direktor sadržaja WinDays13 Business konferencije.

O izazovima u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva govorit će Stephane Garelli, profesor na International Institute for Management Development (IMD) i autor Godišnjaka svjetske konkurentnosti. Profesor Jerbić s FSB-a uvest će nas u novo doba robotike u Hrvatskoj i svijetu, a profesor Asfour s Karlsruhe Institute of Technology pružit će pogled u svjetske trendove inteligentnih cyborg menadžera. O povratku proizvodnje kući čut ćemo u predavanju Zvonimira Mršića, a moći ćemo čuti i o 3D pisačima i njihovoj mogućoj primjeni u Hrvatskoj, kroz iskustva profesora Avseca s karlovačkog Veleučilišta. O novim tehnologijama i inovacijama prodiskutirat ćemo s profesoricom Gradečak s MIT-a, poručuje H. Kapetanović.

Stvara li Hrvatska poduzetnike i zaposlenike budućnosti? Imamo li inovacijsku i industrijsku strategiju? Zašto biznis treba aplikacije? To su samo neka od pitanja o kojima će sudionici raspravljati u petak, koji će biti „udarni dan“ ovogodišnje poslovne konferencije. Moći će čuti i o projektu robotizacije proizvodnje i suradnje Elektrokontakta i Končara, stvaranju inovativnih proizvoda u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom, kao i o domaćem primjeru uspješne suradnje znanosti i biznisa, na projektu razvoja funkcionalnog rublja Tekstilno-tehnološkog Fakulteta i tvrtke Galeb.

Komentirajte prvi

New Report

Close