Konkurencija u digitalnoj televiziji raste brže od HT-a

Autor: Bernard Ivezić , 02. studeni 2012. u 14:28
Interaktivna televizija u Hrvatskoj se koristi manje od europskog prosjeka/PIX

Hrvatska je po korištenju digitalne televizije zadnja u regiji pa operateri vide velik potencijal za rast.

Optima telekom u prvih je devet mjeseci ove godine povećala broj korisnika digitalne televizije za 49,8 posto, na 14.050. H1 Telekom u šest je mjeseci skupio više od 7000 korisnika digitalne televizije. Vipnet je ušao na to tržište s ponudom Vip TV-a. Zagrebački Terrakom pripojio je Voljatel i proširio TV ponudu, a na tržištu se još nalazi i Amis telekom, Vipnetov B.Net, varaždinski Magic telekom i riječki Keter Air. Tržišno najjači i dalje je Hrvatski telekom, koji usluge digitalne televizije nudi pod brendovima MAXtv i Iskon. Međutim, rast koji je u području digitalne televizije prije imao HT sad je mnogo vidljiviji kod njegove konkurencije.

Uvedena regulacija

Na to ukazuju tromjesečni rezultati HT-a, koji je u prvom tromjesečju ove godine imao rast broja TV korisnika od 8,8 posto, na 345.000, u drugom tromjesečju 7,5 posto, na 323.000, a u trećem 3,7 posto, na 349.000 korisnika. Ali slabiji rast HT-a posebno je vidljiv u interaktivnoj i najatraktivnijoj TV usluzi takozvanom IPTV-u gdje je operater prvi put zabilježio negativan trend. Broj korisnika IPTV-a ukupno mu se u prvih devet mjeseci ove godine smanjio za 0,9 posto, od čega je u segmentu privatnih korisnika pao 1,2 posto, na 303.000, a u segmentu poslovnih korisnika porastao za 3,8 posto na više od 19.000. Operater je taj pad nadoknadio rastom u satelitskoj televiziji gdje je među privatnim korisnicima zabilježio rast od 2,5 puta, na 21.000 korisnika, a među tvrtkama je stekao više od tisuću korisnika satelitske televizije.U HT-u ističu da tržište digitalne televizije nastavlja rasti te da su zadržali vodeću poziciju. Međutim, na tržišnu utakmicu počela je utjecati regulacija TV tržišta koju je regulator HAKOM uveo u ožujku. U HT-u se tome oštro protive. "Hrvatska je jedina zemlja u Europi s reguliranim IPTV tržištem te smatramo da takva regulacija ne samo da nema smisla nego je i u suprotnosti s regulatornim okvirom EU i kao takva nije poznata u praksi EU", kažu u HT-u. U Vipnetu upozoravaju da je regulacija digitalne televizije posljedica analize tržišta koja je utvrdila da ne postoji djelotvorno tržišno natjecanje u pružanju TV usluga. "Regulator je zato odredio HT-u i Iskonu regulatorne obveze kao što su zabrana sprečavanja ulaska na tržište ili ograničavanja natjecanja određivanjem preniskih cijena, zabrana davanja neopravdane prednosti pojedinim krajnjim korisnicima i neopravdanog povezivanja određenih vrsta usluga", kažu u Vipnetu.Dodaju da je Hrvatska po korištenju usluga digitalne televizije ispod europskog prosjeka. "I ne samo to, Hrvatska je po tom pokazatelju ispod prosjeka svih država u okruženju, što dokazuje da postoji znatan prostor za rast tržišta", tvrde u Vipnetu.

Inovacije kao mamac

S procjenom velikog potencijala tržišta digitalne televizije, posebno IPTV-a, slažu se i u Optima telekomu. Irfana Bašić, voditeljica korporativnih komunikacija, kaže da mogu postojati sezonske oscilacije priljeva korisnika kao tijekom ljeta kad potražnja može stagnirati. "Ali daljnji rast IPTV tržišta svakako je moguć iako će velik utjecaj na njega imati daljnja ekonomska zbivanja na tržištu", kaže Bašić. U H1 telekomu kažu da će IPTV tržište rasti uz inovacije i stvaranje novog iskustva gledanja televizije. "Zadovoljni smo postignutim i očekujemo daljnji rast tržišta", zaključuju u H1 telekomu.

Statistika

Velik rast prihoda

Prema posljednjem izvješću HAKOM-a, u Hrvatskoj je lani tržište digitalne televizije skočilo sa 124 na 455 milijuna kuna.

Dvije trećine na antenama

Zemaljski pristup, odnosno preko antena televiziju prati 60,17 posto građana, 9,73 posto preko kabela, 23,58 posto preko IPTV-a i 6,53 posto preko satelitskih antena.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mene zanima jesu li u ovom istraživanju o digitalnoj televiziji BNET-U u digitalne korisnike uračunati i korisnici osnovnog paketa,ako netko ne zna korisnici osnovnog paketa primaju uslugu u analognom obliku (digitalni signal se uvjetuje proširenim paketom )

New Report

Close