‘Koliko god smo napredovali, u Europi smo vječno zadnji’

Autor: Bernard Ivezić , 15. ožujak 2017. u 22:01
Sudionici konferencije/J. Galoić/PIXSELL

Šefu Hakoma diskutabilan je DESI indeks, ključan pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije za sve članice Europske unije.

Glavno godišnje okupljanje države i telekoma, Hakomov dan tržišta, održan u srijedu u Zagrebu ovoga je puta prošao u neočekivanoj atmosferi. Umjesto uobičajene prezentacije stanja na domaćem telekom tržištu, kao i tržištima poštanskih i željezničkih usluga, predsjednik Hakom Dražen Lučić dao je osvrt gdje bi tržište bilo da regulatora nema. Naveo je da su lani telekom operateri uprihodili i investirali više nego godinu prije. Koliko ukupno, zasad još nije poznato.

Usto je istaknuo kako je, prema podacima s kojima raspolaže, Hrvatska 16. u svijetu po brzini mobilnog interneta te da je 7. na svijetu s najjeftinijom samostalnom uslugom interneta. Lučić je potom poentirao kako DESI indeks, inače ključan pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije za sve članice Europske unije, a po kojem je Hrvatska ove godine ispala jedna od pet najgorih članica u digitalizaciji, diskutabilan. Istaknuo je da bi mogao mnogo pričati o tome zašto DESI ne odražava pravo stanje. Za nastavak neuobičajene situacije dalje se pobrinuo državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić koji je prvo naglasio da plasman Hrvatske na 24. mjesto od 28. članica EU prema DESI-ju ne može nikoga zadovoljiti te istaknuo da Vlada očekuje i želi više.

No, zatim je svoj komentar zaključio:  "Da DESI indeks i nije ono ključno što pokazuje razvoj našeg digitalnog okruženja, jer vidimo da se brojne usluge koriste". Pomoćnik ministra uprave Bernard Gršić prekinuo je taj nadrealni niz. Gršić je sarkastično poručio "da smo zadnjih nekoliko godina uspješni u tome da budemo na 24. mjestu" te naglasio da ne možemo biti zadovoljni što se nismo pomaknuli čak ni za jedno mjesto naprijed.

Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković na to je izjavio da je rečeno da DESI nije super mjerodavan pokazatelj. Čelnik Vipneta Jiří Dvorjančanský dodao je da se Hrvatska čak nazadovala za jedno mjesto prema DESI-ju, jer je godinu prije bila na 23. mjestu. Viktor Pavlinić, čelnik Tele2, kaže da se može pričati vara li statistika, ali da nazadna pozicija Hrvatske prema DESI-ju jasno pokazuje da koliko god da smo napredovali i dalje za ostatkom Europe zaostajemo uvijek isto:  "Estonija je 2000. odlučila da želi biti prva u Uniji i sada je prema DESI-ju 9. , a nama ako je želja biti 20. ostat ćemo vječno zadnji."

Sukob lidera

Tomašković uzvratio Dvorjančanskýom
Nakon što je čelnik Vipneta izjavio da HT ulaže u tehnologiju u koju se u Njemačkoj investiralo prije 10 godina, referirajući se na VDSL, i da Vipnet ulaže 90% EBITDA i nema EBITDA maržu od 40%, čelnik HT-a oštro je uzvratio. Prvo da se u VDSL i dalje ulaže u Europi, zatim je napao Vipnet da ulaže samo u gradovima te istaknuo da je EBITDA marža pokazatelj uspješnosti menadžmenta. "Vipnet bi možda imao bolju EBITDA maržu da ima bolju upravu i zato se svugdje investicije promatraju u odnosu na ukupan prihod, a ne EBITDA", uzvraća Tomašković.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kriva statistika.

tu smo gdje i zaslužujemo biti
a kakvi nas balvani vode i dobri smo

Telekom otkad su preuzeli Nijemci propada, kod mene u malom mjestu odbijaju obnoviti infrastukturu jer kao nema dosta ljudi iako je to njihova dužnost. Zakidaju narod gdje god stignu iako su dobili firmu za bagatelu na našoj grbači. To vam je ta Njemačka i ta Europa, gori su od nas.

I naravno da smouzadnji kada samo organiziramo konferencije o digitalizaciji umjesto da neštostvarno radimo. U Njemačkoj ulažu 10 milijardi EUR u startupe a kod nas ništa. Zato kod nas ulažu u nove modele BMW-a. Ono što radimo je štrikanje jeftinog koda za strance, kao i Indijci. Dakle najniže poslove

Nismo zadnji …..

New Report

Close