Kobni ransomware: Zarazi li vam računalo morate platiti ‘paprenu’ otkupninu

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 18. kolovoz 2016. u 13:57
Ransomware blokira pristup podacima/PIXSELL

Ove godine zabilježen je rekord u pogledu visine otkupnine kada je prijetnja znana pod imenom 7ev3n-HONE$T tražila 13 bitcoina po zaraženom računalu.

Tvrtke i pojedinci sve češće se suočavaju s prijetnom sigurnosti podataka, a vodeća prijetnja jest tzv. ransomware.

Radi se malicioznom programu koji blokira pristup korisnika podacima. Potom kriminalci od korisnika traže da plati otkupninu ne bi li mu vratili pristup podacima. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok drugi zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine, a broj vrsta sve pametnijih i ubojitijih ransomwera također raste.

Pojedinci na udaru
Prema posljednjim podacima Symanteca većina žrtava ransomwarea i dalje su pojedinci (57 posto), ali predviđanja dugoročnih trendova daju naznačiti kako broj napada ucjenjivačkim zloćudnim softverom na tvrtke raste. Servisni sektor gospodarstva, s ukupno 38 posto infekcija svih organizacija, na vrhu je najviše ugrožene vrste tvrtki.

Nakon njega slijede tvrtke u proizvodnom sektoru (17 posto infekcija) kao i organizacije koje djeluju u sektorima financija, osiguranja i nekretnina (10 posto) i javna administracija (također 10 posto), stoji u izvješću. Prosječan iznos ucjene, kaže se u Symantecovu izvješću, polovicom 2016., više nego dvostruko veći nego ranije i iznosi 679 američkih dolara, dok je krajem 2015. iznosio 294 dolara.

Novi rekord
Ove smo godine također zabilježili i nov rekord u pogledu visine otkupnine kada je prijetnja znana pod imenom 7ev3n-HONE$T tražila otkupninu u visini od 13 bitcoina po zaraženom računalu (što je, po tadašnjem tečaju iznosilo 5083 dolara po računalu).

Kada se radi o EU, prema podacima tvrtke Kaspersky Lab broj korisnika napadnutih crypto-ransomwareom porastao je 550 posto, s 131.000, u razdoblju od 2014. do 2015., na 718.000, u razdoblju od 2015. do 2016. Kaspersky lab, Europol, Intel Security i nizozmska policija pokrenuli su inicijativu No More Ransom ili web stranicu koja informira javnost, pruža savjete za zaštitu i prevenciju te neke alate pomoću kojih se mogu vratiti podaci. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

ransomware je samo logican nastavak hackiranja. jer je danas ipak sve lova…a nekada je bio ugled i status!

New Report

Close