Klupa na kojoj možete puniti mobitel i vidjeti temperaturu i kvalitetu zraka

Autor: Marta Duić , 18. studeni 2015. u 10:13
Crikvenica već ima dvije pametne klupice

Nextbike sustav javnih bicikala u svoju je ponudu uveo Smart bench ili ‘pametnu klupu’ partnerske tvrtke Include.

Nextbike sustav javnih bicikala u svoju je ponudu uveo Smart bench ili pametnu klupu, prvu generaciju pametnih klupa koja je proizvod njihove partnerske tvrtke Include, trenutno jedine tvrtke u Europi koja proizvodi ovakav tip proizvoda.

Ova klupa ispunjava zahtjeve modernog doba i olakšava svakodnevni život, a zbog velikog broja mogućnosti i karakteristika predstavlja sam vrh svjetske ponude pametnih klupa. Među gradovima koji su prihvatili takav 'ulični namještaj' je i Crikvenica kojoj je tvrtka Sustav javnih bicikala isporučila pet električnih bicikala za prometne i komunalne redare te dvije pametne klupe. Klupa se napaja putem solarne ploče snage 60W koja se nalazi ispod njezinog sjedala, što omogućava ne samo da klupa bude u potpunosti energetski neovisna, već i da stvara višak električne energije koji se može iskoristiti u razne praktične svrhe.

Akumulator koji se nalazi unutar klupe i napaja solarnom energijom ima kapacitet 32 Ah tako da klupa radi i nekoliko dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću pod punim opterećenjem. Spajanje vanjskih uređaja vrši se putem Android aplikacije koja se Bluetooth vezom povezuje na mikroračunalo, tj. 'mozak' pametne klupe. Nakon uspostavljene konekcije, putem mobitela ili tableta može se dobiti uvid u detaljnu statistiku o temperaturi, kvaliteti zraka i buci u neposrednoj okolini klupe, a moguć je i uvid u ukupno proizvedenu energiju klupe te grafovi i statistike za svaki mjesec i dan u godini.

Ovisno o gradskoj infrastrukturi, klupa može poslužiti i kao hotspot područje, dakle ima mogućnost da se preko nje korisnici spoje na Internet i surfaju na mreži koja je gradski hotspot. Svaka klupa ima i četiri USB 2.0 ulaza, sa svake strane po dva. Jedan je s izlazom 5V 1A, a drugi s izlazom 5V 2A čime je omogućeno punjenje tableta i mobitela preko klupe. Cijeli sustav elektroničkih sklopova klupe je zaštićen homogenim polikarbonatom debljine 3 milimetara koji je u takvim dimenzijama čak i do 400 puta izdržljiviji od stakla.

Ovakav tip plastike koristi specijalna policija i visokootporna je na udarce. Bočne strane klupe obložene su bojanim limom, a sjedalo prozirnim pleksiglasom debljine deset milimetara. Svi ostali vanjski elementi obloženi su gumenim brtvama i zbog toga su vodonepropusni tako da ni za vrijeme jakog nevremena i velikih količina vode ne može doći do kvara klupe. Održavanje je svedeno na minimum te gotovo i da nije potrebno, a predviđeni radni vijek klupe je minimalno četiri godine. Kompletna elektronika i opcije klupe se u bilo kojem trenutku mogu nadograditi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close