Kineski Huawei osudio špijuniranje NSA-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2014. u 10:43
Reuters

Kineska telekomunikacijska i internetska supertvrtka Huawei osudila je u ponedjeljak navodno špijuniranje koje je provodila američka sigurnosna agencija NSA.

Kineska telekomunikacijska i internetska supertvrtka Huawei osudila je u ponedjeljak navodno špijuniranje koje je provodila američka sigurnosna agencija NSA, nakon medijskih informacija o upadu u računalni sustav kineske tvrtke.

Kako pišu New York Times (NYT) i Spiegel, NSA je godinama imao pristup arhivi elektroničke pošte Huaweija, dokumentima o internoj komunikaciji čelnika te tvrtke i tajnim podacima o proizvodima tvrtke. Napisi u tim dvama listovima temeljili su se na dokumentima bivšeg konzultanta NSA-a Edwarda Snowdena.

"Ako je navedeno točno, Huawei odlučno osuđuje takvu praksu upadanja u naše interne mreže i nadzora naših komunikacija", reagirao je Roland Sladek, potpredsjednik Huaweija zadužen za međunarodno poslovanje.

Huawei Technologies Co., Ltd., najveći proizvođač telekomunikacijske opreme i treći proizvođač pametnih telefona u svijetu, "osuđuje svako djelovanje koje prijeti sigurnosti (komunikacijskih) mreža i spreman je na otvorenu i jasnu suradnju s vladama svih zemalja, ulagačima i klijentima radi rješavanja svjetskih sigurnosnih izazova" dodaje Sladek u priopćenju.

NSA-ina operacija pod nazivom Shotgiant trebala je u početku tražiti podatke o kontaktima Huaweija i kineske vojske, po dokumentu iz 2010. u koji je NYT imao uvid.

Huaweiju, kojega je osnivač bivši inženjer u kineskoj vojsci, zabranjen je pristup infrastrukturnim projektima u Sjedinjenim Državama i u Australiji iz sigurnosnih razloga, zbog straha da će se njegova oprema iskoristiti za špijuniranje ili za informatičke napade u korist Pekinga.

NSA je reagirao rekavši da je informacije prikupljao isključivo "po obavještajnim kriterijima".

"Ne koristimo se našim obavještajnim sredstvima da bismo za američke tvrtke krali poslovne tajne stranih poduzeća", branila se američka agencija krizirajući "neprestano i selektivno" otkrivanje pojedinosti o njezinu načinu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close