Ova zemlja je vodeća u svijetu po broju korisnika interneta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. srpanj 2013. u 10:48
Thinkstock

Kina je vodeća je zemlja u svijetu po broju korisnika interneta kojih trenutno ima 591 milijun, što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kina je vodeća je zemlja u svijetu po broju korisnika interneta kojih trenutno ima 591 milijun, što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu, prenosi BBC, ističući da se 44 posto kineskog stanovništa koristi internetom i internetskim uslugama.

Kina je po broju internetskih korisnika iza sebe ostavila SAD s 254 milijuna korisnika interneta, Indiju sa 152 milijuna, Japan sa 101 milijunom i Brazil s 99 milijuna korisnika interneta.

Većina Kineza, njih 464 milijuna, pristupa internetu preko pametnih telefona i drugih bežičnih uređaja. BBC ističe da je strelovit rast broja internetskih korisnika u Kini pridonio povećanju vrijednosti lokalnih softversko-informatičkih tvrtki. Početkom tjedna je najpopularnija kineska tražilica Baidu objavila da je spremna platiti 1,9 milijardi dolara za preuzimanje tvrtke 91 Wireless Websoft koja vodi dvije app trgovine, odnosno internetske stranice na kojima se mogu kupovati i preuzimati aplikacije za pametne telefone.

Kako javlja Bloomberg, tvrtka Alibaba, internetski trgovinski gigant sa sjedištem u Hangzhou, već doseže vrijednost koja se bliži brojci od 70 milijardi dolara. Zapadne tvrtke sve su zainteresiranije za kinesko tržište, a i slavni nogometni klub Manchester United je nedavno osim profila na Twitteru (@ManUtd) otvorio i profil na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo (www.weibo.com/manchesterunited) na mandarinskom jeziku.

Nogometni klub će tako doprijeti do 200 milijuna aktivnih korisnika Twittera i čak 500 milijuna korisnika Sina Weiboa. Tu mrežu svaki dan koristi oko 46 milijuna ljudi.

Tencet, najveći kineski internetski portal za pružanje usluga, priopćio je da ima još veći broj korisnika ISM-a (Instant messaging service), oblika komunikacije koji je zabilježio najbrži porast u korištenju jer omogućava komunikaciju u realnom vremenu.

Tencet bilježi čak 798,2 milijuna korisnika ISM-a, što je više od ukupnog broja korisnika interneta u Kini. Osim u Kini, Tencet je vrlo popularan i u Indoneziji i drugim dijelovima Azije.

Komentirajte prvi

New Report

Close