Kina testirala letjelicu za rastjerivanje smoga

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kina je testirala bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje koja bi trebala pomoći u borbi protiv smoga koji stvara sve veće teškoće u kineskim gradovima.

Kina je testirala bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje koja bi trebala pomoći u borbi protiv smoga koji stvara sve veće teškoće u kineskim gradovima, javila je u nedjelju agencija Xinhua.

Bespilotnu letjelicu proizvela je podružnica velike državne tvrtke Zrakoplovne industrijske korporacije Kine (AVIC), a protiv onečišćenja zraka se bori tako da u zrak ispušta katalizator koji pomaže razrjeđivanju smoga i magle.

"Čak i u uvjetima jako slabe vidljivosti bespilotna letjelica može letjeti točno predviđenim smjerom", prenosi agencija. Testiranje je obavljeno u središnjoj pokrajini Hubeiju.

Gotovo nijedan kineski grad u kojemu se pratilo onečišćenje nije zadovoljio ekološke standarde, rekao je u subotu zamjenik kineskog ministra za zaštitu okoliša Wu Xiaoqing. Od 74 grada obuhvaćena istraživanjem, u sedamdeset i jednom su utvrđeni problemi različitog stupnja, rekao je Wu na tiskovnoj konferenciji u prigodi godišnjeg zasjedanja parlamenta u Pekingu.

Okoliš se nametnuo kao jedna od najvažnijih zadaća dok vlada sve veća zabrinutosti javnosti zbog onečišćenja zraka u gradovima, presušivanja i onečišćenja izvora vode i općeg industrijskog onečišćenja obradive zemlje. Zadaće kineske politike zaštite okoliša dio su šireg programa diverzifikacije i unaprjeđenja domaćeg gospodarstva snažno usmjerenog na iskorištavanje prirodnih bogatstava zemlje.

Kineski premijer Li Keqiang objavio je u srijedu "rat" zagađenju, kao odgovor na rastuću zabrinutost stanovništva zbog kroničnog smoga i opetovanih problema s prehrambenom sigurnosti. "Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom!", kazao je premijer koji je dužnost preuzeo prije jedva godinu dana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!