Kina testirala letjelicu za rastjerivanje smoga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2014. u 10:54
Foto: Thinkstock

Kina je testirala bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje koja bi trebala pomoći u borbi protiv smoga koji stvara sve veće teškoće u kineskim gradovima.

Kina je testirala bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje koja bi trebala pomoći u borbi protiv smoga koji stvara sve veće teškoće u kineskim gradovima, javila je u nedjelju agencija Xinhua.

Bespilotnu letjelicu proizvela je podružnica velike državne tvrtke Zrakoplovne industrijske korporacije Kine (AVIC), a protiv onečišćenja zraka se bori tako da u zrak ispušta katalizator koji pomaže razrjeđivanju smoga i magle.

"Čak i u uvjetima jako slabe vidljivosti bespilotna letjelica može letjeti točno predviđenim smjerom", prenosi agencija. Testiranje je obavljeno u središnjoj pokrajini Hubeiju.

Gotovo nijedan kineski grad u kojemu se pratilo onečišćenje nije zadovoljio ekološke standarde, rekao je u subotu zamjenik kineskog ministra za zaštitu okoliša Wu Xiaoqing. Od 74 grada obuhvaćena istraživanjem, u sedamdeset i jednom su utvrđeni problemi različitog stupnja, rekao je Wu na tiskovnoj konferenciji u prigodi godišnjeg zasjedanja parlamenta u Pekingu.

Okoliš se nametnuo kao jedna od najvažnijih zadaća dok vlada sve veća zabrinutosti javnosti zbog onečišćenja zraka u gradovima, presušivanja i onečišćenja izvora vode i općeg industrijskog onečišćenja obradive zemlje. Zadaće kineske politike zaštite okoliša dio su šireg programa diverzifikacije i unaprjeđenja domaćeg gospodarstva snažno usmjerenog na iskorištavanje prirodnih bogatstava zemlje.

Kineski premijer Li Keqiang objavio je u srijedu "rat" zagađenju, kao odgovor na rastuću zabrinutost stanovništva zbog kroničnog smoga i opetovanih problema s prehrambenom sigurnosti. "Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom!", kazao je premijer koji je dužnost preuzeo prije jedva godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close