‘Keks’ je skinulo već 20.000 korisnika

Autor: Ana Blašković , 05. veljača 2019. u 22:00
Aplikacija ocijenjena kao dobar europski primjer, Foto: PD

Oko 35% korisnika aplikacije su klijenti Erstea, a 65% drugih banaka.

Dok dobar dio bankara računa koliki će im dio kolača lukrativnih platnih usluga oteti novi igrači zahvaljujući direktivi o plaćanjima (PSD2), neki su ‘open banking’ shvatili kao priliku i – oboružali se vlastitim arsenalom. U Erste banci krajem prošle godine pokrenuli su aplikaciju za slanje i primanje novca za one koji se poznaju, pod nazivom Keks pay. U proteklih gotovo dva mjeseca od lansiranja, Keks Pay instaliran je na mobitele 20.000 korisnika koji su međusobno prebacili ukupno 2,5 milijuna kuna, prosječno oko 120 kuna.

Vrijedi primijetiti da je od ukupnog broja korisnika čak 65 posto čine klijenti drugih banaka, a preostalih 35 posto račun ima otvoren račun u Ersteu. Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i iOS, s dnevnim limitom od 1000 kuna po osobi za transakcije neovisno u kojoj banci imaju otvoren račun. Budući da za prebacivanje nema naknade, Erste banka nema financijske koristi od tog projekta već kažu da je njegova vrijednost u imidžu i prikupljanju novih klijenata. Kad u rujnu na snagu stupi nova regulativa, banke će biti dužne podatke o korisnicima otvoriti trećim stranama, fintech i tehnološkim kompanijama, poput Alipaya koji je nedavno dobio licenciju za EU.

Pred njima je opcija ili prepustiti dio tržišta ili na vrijeme osigurati alate za privlačenje novih klijenata. Portal Forbes istaknuo je upravo hrvatski Keks pay, norveški Vipps, švedski Swish, danski Mobilepay te poljski Blik kao primjere proaktivnog pristupa banaka uoči novih pravila igre.      

Komentirajte prvi

New Report

Close