Karlovac se pridružio ekološkom i zdravom modelu javnog prijevoza

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. kolovoz 2015. u 16:35
Za najam bicikala dovoljna je jednostavna i brza registracija putem weba, Foto: PD

Grad je kao pilot projekt u trajanju od 90 dana uveo sustav javnih bicikala Nextbike

Karlovac se implementacijom sustava javnih bicikala Nexbike pridružio ekološkom i zdravom modelu javnog gradskog prijevoza, po uzoru na Zagreb, Šibenik i Gospić. Iako je riječ o pilot projektu, postao je i dijelom popisa stotinu ekološki osviještenih Nextbike gradova diljem svijeta.

Karlovački se vozni park sastoji od 15 gradskih bicikala s 3 brzine i 2 električna bicikla. Vrijednost projekta iznosi 50.000 kuna za pilot verziju u trajanju 3 mjeseca, a partneri realizacije su Grad Karlovac, Turistička zajednica grada Karlovca te Generali osiguranje.

Poput većine projekata, i Nextbike se pri implementaciji susreće sa sporom administracijom, zatvaranjem financijske konstrukcije i ograničenim iznosima subvencija koje jedinice lokalne samouprave mogu dobiti od Fonda za zaštitu okoliša. No, iz Nextbikea Fondu istovremeno odaju veliko priznanje s obzirom kako je riječ o jedinoj instituciji u Hrvatskoj koja daje financijsku podršku projektima u segmentu održive mobilnosti.

Nextbike korisnicima u Karlovcu, u periodu od tri mjeseca, omogućava korištenje javnih bicikala za samo 40 kuna. Plaćanje je moguće putem kreditne ili debitne kartice, internet bankarstvom ili sms-om. Uplatom se aktivira nextbike korisnički račun za tri mjeseca po cijeni od 40 kuna, a taj iznos ostaje na korisničkom računu kao „kredit“ za iznajmljivanje bicikala pri čemu je svaki dan prvih 30 minuta besplatno, a svaki sljedeći sat se račun umanjuje za 4 kune. Bicikli su u Karlovcu dostupni na tri lokacije koje su definirane u dogovoru s gradskom upravom, i to na Šetnica dr. Franje Tuđmana, Tržnici i Foginovom kupalištu. S obzirom na samoodrživost stanica, njihovo je postavljanje brzo i jednostavno, pa će se moći naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika.

„Grad Karlovac ulaže velike napore u održivi razvoj, naročito u segmentu planiranja prometne infrastrukture i čistijeg ili „zelenog“ javnog prijevoza. Očekujemo da će korištenje sustava javnih bicikala znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu za sve korisnike ove usluge.“, istaknula je Vesna Ribar, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., pohvalio je osvježavanje turističke ponude grada Karlovca, ali i važnost prepoznavanja vrijednosti projekta od strane partnera.

“Odluka da Grad Karlovac podrži ovakav projekt na dobrobit svojih građana znači da grad, uz prometni razvoj, osnažuje svoj turistički i gospodarski potencijal. Društveno odgovorno poslovanje, ulaganje u održivi razvoj i zelene tehnologije postali su standard, a gradovi koji ulažu u takve aktivnosti mogu očekivati i gospodarski rast. Osim gradova, sretni smo da sve više tvrtki shvaća važnost ovakvih projekata, pri čemu s ponosom možemo istaknuti našeg stalnog partnera, Generali osiguranje, koji je osigurao i ove karlovačke Nextbike bicikle”, zaključuje Dvorski.

Prednosti Nextbike sustava javnih bicikala višestruke su. Za najam bicikala dovoljna je jednostavna i brza registraciju u sustav putem web stranice www.nextbike.hr/hr/karlovac, na kojoj se nalaze kratke upute. Bicikli su dostupni 24 sata, 7 dana u tjednu. U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na sve 3 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje. Također, strah od krađe je neopravdan s obzirom da je riječ o prepoznatljivim i registriranim biciklima.

Primjer uspješno provedenog pilot projekta je Grad Šibenik koji je na taj način prije godinu dana omogućio javne bicikle svojim građanima, studentima i turistima. Nakon što je u projektu uspješno registrirano više od 1000 korisnika, Šibenik je i službeno uveo sustav javnih bicikala, a cilj je ostvariti jednak uspjeh i u Karlovcu.

Komentirajte prvi

New Report

Close