‘Kao što danas birate grijana sjedala u automobilu, tako ćete birati i AI koji će s njim doći’

Autor: Bernard Ivezić , 14. listopad 2018. u 22:00
Prof. umjetne inteligencije Virginia Dignum gostovala u Zagrebu u Algebra LAB-u/Žarko Bašić/PIXSELL

Odlučujuća karakteristika u izboru.

Kromirane felge, 100 konja, grijana sjedala, najbolji entertainment sustav, metalik crna boja i – utilitaristički AI, molim!

Tako bi u skoroj budućnosti, za pet do deset godina, mogao izgledati izbor novog automobila, u vrijeme kad se očekuje da će autonomna vozila postati širom prisutna, moglo se doznati iz predavanje Virginia Dignum u petak u Algebra LAB-u u Zagrebu na konferenciji AI2Future. Dignum je profesorica umjetne inteligencije na jednom od 50 najboljih tehničkih fakulteta na svijetu, nizozemskom TU Delftu, i to s tri desetljeća iskustva, a ono što njenim riječima daje dodatnu težinu činjenica je da je članica izvršnog odbora Inicijative za etiku autonomnih sustava u glavnoj svjetskoj organizaciji za standardizaciju visoke-tehnologije IEEE-u.

Ista organizacija primjerice standardizirala je Wi-Fi, LAN mreže, paralelni port itd. "Prije tri godine svijest o umjetnoj inteligenciji bila je na toj razini da bi bilo kakva rasprava o etici bila bezrazložna, ali danas razumijemo da će jedna od odlučujućih karakteristika AI-a biti njegova etika. No, budući da mi ljudi, ovisno kojoj kulturi pripadamo i koje stavove imamo, imamo različiti moral, niti etika AI-a koji će se ugrađivati u strojeve neće biti univerzalna, tj. ista za sve", ističe Dignum.

Pojašnjava da ćemo tako imati na izbor izabrati automobil s AI-jem koji u kritičnim situacijama samo brine da ubije manji broj ljudi (utilitaristički AI), ne želi nikome nauditi (Kantov AI) ili onaj koji brine o dobrobiti šire zajednice (Aristotelov AI). "Svaki od njih ne mora nužno biti dobar za vozača. No, važno je znati da iza svakog AI-ja stoji nečija svjesna odluka kakvim je taj AI učinio i zato nam treba informacija kakva je 'narav' AI-ja kojeg kupujemo", kaže Dignum.

Pojašnjava da već danas vidimo da AI odlučuje o ljudskim sudbinama te da pri tome radi i greške. "Amazonov AI za ljudske potencijale diskriminirao je žene, a već imamo osiguravatelje koji temeljem AI-a odlučuju koji će čovjek dobiti prioritet na nekoj operaciji. Zato ćete u idućem razdoblju dosta slušati o tome da li AI koji ste ugradili u nekog industrijskog robota ili autonomni auto više brine o sigurnosti radnika ili vozača ili o solidarnosti prema društvu ili pak polaže li više u vašu privatnost ili opću sigurnost društva", nabraja Dignum.

Komentirajte prvi

New Report

Close