Tehnologija iz Rimčeva automobila pomaže osobama s invaliditetom

Autor: Bernard Ivezić , 23. srpanj 2014. u 14:59
Press foto

Mate Rimac to objašnjava ugradnjom baterija kakve rabi motocik Greyp G12.

Tehnologija koja pokreće najbrži električni automobil na svijetu Concept One Mate Rimca odsad pomaže i osobama s invaliditetom da se slobodnije, sigurnije i jednostavnije kreću, objavila je tvrtka Rimac Automobili.

U Svetoj Nedjelji nedaleko od Zagreba predstavljana su u utorak invalidska kolica koja koriste pogonsku tehnologiju domaćeg proizvođača koji se dosad bavio razvojem brzih automobila, mobilnosti, tehnologijom električnog pogona i razvojem prototipova.

Kako ste došli na ovu ideju?
Ta odlična ideja je došla od mladića Rollyja Bugnara koji me kontaktirao kako bih mu unaprijedio invalidska kolica. Kako već imamo iskustva s prilagodbom tehnologije iz Concept Onea u druge proizvode poput bicikla Greypa, bio sam prilično siguran da Bugnaru mogu pomoći. Sada imamo i rezultat.

Kakav je rezultat posrijedi?
Rolly ima invalidska kolica s kojima može s jednim punjenjem prijeći 60 kilometara. Usporedbe radi, to znači da mu je doseg kolica šest puta veći nego prije. Nadalje, težina kolica, odnosno baterije, smanjena je za trećinu, na 21,1 kilogram, a baterija koju smo za njega razvili trajat će deset godina bez gubitka kapaciteta. Danas je standardno da se takve baterije mijenjaju jednom godišnje.

Kako ste to postigli?
Invalidska kolica nadogradili smo baterijama kakve koristi Greyp G12, dodali smo naš Battery Management System, zatim naš Vehicle Control Unit i Human Machine Interface. Trebalo nam je nekoliko mjeseci da to napravimo. Smatram da smo obavili dobar posao. Tko zna, možda Rolly neće biti jedini koji će imati priliku koristiti ovu tehnologiju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Stvarno si ljubomorni konj Zagreboris !

ne radi se o “njegovoj tehnologiji”, nego o tome da su kolica imala najobičniji olovni akumulator. koji je samo trebalo zamijeniti suvremenim baterijama.

Svaka čast Rimcu.[emo_palacg]

samo naprijed Gsn.Rimac[emo_palacg]

New Report

Close