Jedna država želi da im Citus izmjeri cijelu generaciju učenika

Autor: Bernard Ivezić , 26. listopad 2016. u 22:01
Kad Citusov softver bude računao i volumen, vage će postati suvišne/FOTOLIA

Citus je devet mjeseci radio s deset stručnjaka, među kojima i profesoricom Marjetom Mišigoj-Duraković, te za svoj izum osvojio zlatno na ARCA-i 2016.

Vagu, instrument za mjerenje težine star 4500 godina, u idućih nekoliko godina zamijenit će mobitel, a zagrebačka IT tvrtka Citus napravila je softverski proizvod koji će to omogućiti.

U netom završenoj prvoj fazi razvoja, Citusova BodyMeasures tehnologija, koja koristi umjetnu inteligenciju da pomoću 3D kamere na Kinectu u par sekundi izmjeri dimenzije ljudskog tjela, prvo će zamijeniti metar. Tomislav Bronzin, direktor Citusa, tvrtke koja je za tu inovaciju primila zlatnu medalju na 14. Međunarodnoj izložbi za inovacije ARCA-i, pojašnjava da ovo tehnološko rješenje ima mnogo širu primjenu. "Za BodyMeasures u ovom trenutku najveći interes imamo iz industrije sporta i zdravlja gdje smo dobili upit vezan za mjerenje čitave generacije djece u osnovnoj školi u jednoj državi, gdje na taj način žele kvalitetnije planirati nabavu stolova i stolica u učionicama, a povezno sa zdravljem da bi utvrdili promijene na generacijama", kaže Bronzin.

Dodaje da ova tehnologija otvara i put u stvaranje personaliziranih iskustava virtualne stvarnosti (VR), odnosno brze digitalizacije osobe u točnim dimenzijama, područje za koje je zainteresiran Facebook. No, i područje koje modna industrija zasad promatra nezainteresirano. Bronzin navodi da unatoč tome vide i brojne druge primjene, poput obrazovanja, gemifikacije radnih mjesta, pametnih izloga koji dopuštaju da odmah isprobate ono što vidite, ali i holivudskog doživljaja za posjeta muzeju. Da bi BodyMeasures mogao zamijeniti vagu, smjer kojim idu i druge slične tehnologije, morat će se nadograditi funkcijom računanja volumena tijela. No. čak i kad Citus to razvije ne znači da ćete u trgovini moći kupiti vagu pod njegovim brendom.

Ova tvrtkA sve što razvije prodaje kao licencije drugim tvrtkama koje to ugrađuju u svoje proizvode. Zasad se BodyMeasures može koristiti na Kinectu, Microsoftovom uređaju koji ima 20 mil. korisnika. Citus planira tu tehnologiju, koju je unazad devet mjeseci razvijao tim od 10 stručnjaka u Zagrebu, među kojima i profesorica Marjeta Mišigoj-Duraković s Kineziološkog fakulteta,  prebaciti i na mobilne platforme čime će svaki smartphone s dual-kamerom moći postati vaga. "To ćemo razmotriti kao temu za naš idući R&D projekt, a sada smo kao tvrtka koja živi u realnom sektoru, fokusirani na komercijalizaciju upravo završenog R&D projekta", zaključuje Bronzin.

Komentirajte prvi

New Report

Close