Izvozna ofenziva IT usluga se nastavlja, smiješi im se dvoznamenkasti rast

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2015. u 15:52
Foto: Thinkstock

Među tvrtkama koje su u samom vrhu u IT uslugama na domaćem tržištu su Combis, koji zadržava vodeću poziciju, te APIS IT, IN2 i King ICT.

Hrvatsko tržište informatičkih (IT) usluga ove bi godine moglo porasti za više od tri posto u odnosu na prošlu godinu, a očekuje se i nastavak rasta njihova izvoza za 11 posto, procjene su Ivana Jurasa iz analitičke kuće IDC Adriatics.

Najnovije istraživanje IDC Adriaticsa o hrvatskom IT tržištu i potrošnji pokazuje da je tržište IT usluga u 2014. godini imalo najveći udjel, od 30,3 posto, u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta, čija se vrijednost procjenjuje na 6,5 milijardi kuna.

Domaće tržište IT usluga lani je dosegnulo vrijednost od 2 milijarde kuna, što je porast od 2,5 posto u odnosu na godinu prije, dok je znatno veći rast, od 11 posto, zabilježen kod izvoza tih usluga, na ukupno 452 milijuna kuna, pokazuje istraživanje.

"IT usluge već dugo čine oko trećinu ukupnog IT tržišta, a s obzirom na projekte koji su započeti ove godine, očekujemo da će rast tog tržišta biti nešto veći nego lani, za oko 3 posto, kao i da će se nastaviti 'izvozna ofenziva' tih usluga", ističe Juras.

Među tvrtkama koje su u samom vrhu u IT uslugama na domaćem tržištu su Combis, koji zadržava vodeću poziciju, te APIS IT, IN2 i King ICT. Veliki rast prometa u odnosu na 2013. imale su tvrtke SPAN i Gisdata.

Dobre pozicije i dalje drže i Microsoft, IBM, Oracle i SAP, koji su lani imali uglavnom slične rezultate kao u 2013., dok su primjerice u segmentu 'clouda', kao rastućih IT usluga, glavni 'igrači' lani bili Hrvatski telekom (HT), Microsoft, Combis i Vipnet.

Neke od tih tvrtki su i među najvećim izvoznicima IT usluga, u čemu su najjači SPAN, Ericsson Nikola Tesla, IN2 Grupa, Verso Grupa, Combis, Gisdata i Pet minuta, a njihov izvoz nije samo u regiju nego po cijelom svijetu, kaže Juras.

Juras iznosi i nekoliko većih projekta IT usluga na kojima se radi i koji će, smatra, zasigurno utjecati na rast tržišta IT usluga u ovoj godini, poput 30 milijuna eura vrijedan projekt tzv. share service centra ili IT odjela državne uprave, kojeg je ove godine započeo APIS IT.

Sredstva za taj projekt osigurana su iz EU-a, a trebao bi biti dovršen do 2020. godine, što je i rok za još jedan veliki IT projekt na državnoj razini, e-škole. Njegova realizacija počinje ove godine, provodit će se u nekoliko faza, a do dovršetka, do 2020. njegova ukupna vrijednost bit će oko 150 milijuna eura.

"Uz te još je vrlo aktualan i projekt fiskalizacije, koji bi nakon uspješne primjene u Hrvatskoj mogao postati i izvozni proizvod, za što su potpisana i neka pisma namjere s IBM-om i Oracleom, a postoje i neke zemlje, poput Češke, Srbije i Slovenije koje su inicijalno zainteresirane za to", naglašava Juras.

U strukturi IT usluga na domaćem tržištu s udjelom od 16 odnosno 15 posto prve su usluge razvoja aplikacija te podrška i instalacija hardvera, slijede usluge sistem integracije, s udjelom od 14 posto te konzalting i upravljanje aplikacijama, s udjelom od 13 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close