Izvoz zajednička točka četiriju domaćih najbržerastućih tehnoloških tvrtki

Autor: Bernard Ivezić , 20. studeni 2013. u 15:24
Igor Grčman, Webteh; Tomislav Car, Infinum/ PIXSELL

Tajna je u izvozu koji nam je lani skočio za 50 posto i čini većinu prihoda, kaže direktor tvrtke Mono Denis Sušac.

Izvoz je jedina stvar koja spaja uspjeh svih četiriju najbržerastućih hrvatskih informatičkih kompanija koje su se našle na popisu 50 najbržerastućih IT kompanija u srednjoj Europi "Deloitte Technology Fast 50" za 2013. godinu, doznaje Poslovni dnevnik.

Najbržerastuća domaća tehnološka tvrtka i šesta ukupno zagrebački je Webteh, koji je od 2008. do 2012. godine ostvario rast prihoda veći od deset puta.Webteh je, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani imao 6,59 milijuna kuna prihoda i neto dobit od 400 tisuća kuna. Igor Grčman, direktor Webteha, kaže da je tvrtka osnovana 2003. kao prvi payment gateway u srednjoj i istočnoj Europi, a danas je jedan od vodećih regionalnih pružatelja usluga u platnoj industriji, partner Vise i Mastercarda te velikih američkih klijenata. Dodaje da godišnje njegov sustav obradi više do milijun transakcija osiguranih standardom PCI DSS.Grčman ističe da su se javili Deloitteu jer su se željeli usporediti s drugim tvrtkama iz regije.

"Bili smo uvjereni u dobar rezultat, željeli smo skrenuti pozornost lokalnog poslovnog okruženja na uspješno poslovanje Webteha ostvareno u vrlo zahtjevnom sektoru i možda poslužiti kao primjer koji bi motivirao slične hrvatske tvrtke da svojom stručnošću i radom ostvare uspjeh i izvan granica Hrvatske", kaže Grčman.Druga hrvatska najbržerastuća tehnološka kompanija prema Deloitteu i deseta ukupno u srednjoj Europi jedan je od najvećih studija za razvoj mobilnih aplikacija u Hrvatskoj Infinum. Ta je tvrtka sa sjedištem u Zagrebu i uredima u Sloveniji i Los Angelesu, prema podacima Fine, lani imala prihod od 4,02 milijuna kuna i dobit od 1,23 milijuna kuna, a u promatranom razdoblju od pet godina Infinumu je prihod skočio za gotovo devet puta.Tomislav Car, direktor Infinuma, kaže da su bili svjesni dobra rasta i da su ga željeli usporediti s drugima. "Radimo vlastite proizvode i razvijamo softver po narudžbi, naglasak je na mobilnim rješenjima i izvozu, ali ono ključno zbog čega rastemo nije to što dobivamo poslove, već što ih dobro odradimo", kaže Car.

Zagrebačka tvrtka Pet minuta, poznata po tome što je iz nje već nastao novi startup Shout'Em koji je primio treću najveću VC investiciju u Hrvatskoj dosad vrijednu 1,2 milijuna dolara, i sam niže uspjehe, pa je tako treća najbržerastuća hrvatska tehnološka tvrtka i 31. u regiji. Tvrtka Pet minuta u pet je godina narasla u prihodima više od tri puta, a oni su lani, prema Poslovnoj Hrvatskoj, iznosili 11,1 milijun kuna uz neto dobit od 1,02 milijuna kuna. Luka Abrus, direktor, kaže da su željeli vidjeti gdje stoje regionalno. "Rezultat je izvrstan, a ne bi ga bilo da nismo orijentirani na izvoz u SAD i mobilna rješenja", kaže Abrus.Četvrta najbržerastuća hrvatska IT tvrtka i 50. ukupno osječki je Mono, koji je u pet godina udvostručio prihod, na lanjskih 6,65 milijuna kuna i 2,35 milijuna kuna neto dobiti. Denis Sušac, direktor Monoa, kaže da je tajna u izvozu. "Lani su nam prihodi iz inozemstva skočili 50 posto, na 5,7 mil. kn", objašnjava.

Ukupno najuspješniji

Prva tvrtka iz Rumunjske, druga iz Srbije

Prvi na Deloitteovu popisu rumunjski je portal za prodaju aviokarata, turističkih aranžmana, smještaja i rent-a-cara. Prihod mu je u pet godina skočio šest puta, na 160 milijuna kuna. Tvrtka se širi, posljednje u Vijetnam. Drugi je beogradski Bitgear Wireless Design Services, koji je prihod udvostručio na lanjskih 9,75 mil. kuna uz dobit od 2,3 mil. kuna. Direktor Dejan Dramičanin kaže da žele jačati imidž tvrtke. "Vrlo smo zadovoljni i plasmanom i činjenicom da smo jedina tvrtka iz područja elektronike na popisu", zaključuje Dramičanin.

Komentirajte prvi

New Report

Close