Iznenadili domaći proizvođači, Microsoft pretekao SAP

Autor: Bernard Ivezić , 16. svibanj 2014. u 17:37
Najbrojniji kupci maloprodaja, veleprodaja i procesna proizvodnja, a glavni trend prelazak na cloud izvedbe/FOTOLIA

Prihod na hrvatskom ERP tržištu Microsoft je povećao za gotovo 50 posto te drži nešto više od 20 posto, SAP spao na 15-20 posto.

Uzlet hrvatskih proizvođača ERP softvera, koji drže više od polovice tog tržišta, poput IN2 grupe, Enela i Logina, te prvi put u posljednjih sedam godina smjena na liderskoj poziciji, gdje je američki Microsoft na hrvatskom tržištu pretekao po udjelu njemački SAP, glavna su iznenađenja novog izvješća IDC Adriaticsa.

Prema izvješću te agencije za 2013., domaće tržište ERP softvera, odnosno temeljnih poslovno-informatičkih rješenja, skočilo je za 15,9 posto, na 245,86 milijuna kuna.Ivan Juras, analitičar IDC Adriaticsa za tržišta softvera i IT usluga, kaže da je na ukupan rast tržišta najviše utjecalo buđenje Microsofta."Impresivan rast ukupnog tržišta u prošloj godini vezan je uz značajan skok Microsofta zahvaljujući prihodima od novih licencija, ostvarenim kroz sedam do osam velikih projekata koji su završeni u protekloj godini, a u suradnji s tvrtkama Adacta i IN2 grupa", kaže Juras.Neslužbeno doznajemo da je Microsoft tijekom protekle godine prihod na hrvatskom ERP tržištu povećao za gotovo 50 posto te da sad drži nešto više od 20 posto tržišta.

S druge strane, njemački SAP, koji je po tržišnom udjelu znao imati i do 30 posto udjela sada ima između 15 i 20 posto. Među stranim proizvođačima ERP rješenja, koji su smanjili svoj tržišni udjel na 44,9 posto, nalazi se i Oracle. No, njegov je udio u odnosu na Microsoft i SAP znatno manji.Juras objašnjava da je kriza vrlo dobro djelovala na domaće proizvođače ERP rješenja. Naime, oni su zahvaljujući nižim cijenama, dobrim poznavanjem lokalnog tržišta i zakonodavstva te boljom prilagodljivošću ostvarili znatan rast.

Dok je među stranim proizvođačima ERP-a rast bio iznimka, i to u slučaju Microsofta, kod domaćih proizvođača bio je gotovo pravilo. Postoci rasta bili su vrlo šaroliki, od nekoliko postotaka do iznosa većih od deset posto. Uz IN2 grupu, koja je dio rasta u području ERP-a ostvarila i kroz vlastiti ERP i kroz onaj Microsoftov, drugi domaći proizvođači koji su lani imali dobru prodaju su Enel, Login, PIS, POINT, Spin Informatika i Laus.Juras kaže da najveću potražnju za ERP-om imaju maloprodaja, veleprodaja i procesna proizvodnja. Najviše se traže moduli za upravljanje resursima, lancem nabave te operacijski i proizvodni moduli. "U 2014. godini ne očekujemo veće promjene, izuzev daljnje migracije isporuka ERP-a prema cloudu", zaključuje Juras.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sustav za upravljanje radnim nalozima u pogonima za obradu i proizvodnju, radi u ‘cloud-u’ [emo_palacg]:
Vaš link …[/url]

Čestitke domaćim proizvođačima ERP rješenja.
Svaka čast.
Mi imamo sposobnosti i znanja, još samo da ostatak gospodarstva u Hrvatskoj krene kako treba.

New Report

Close