IThome nada se ulagačima iz Njemačke ili Španjolske, ne isključuju ni Bliski istok

Autor: Majda Žujo , 08. travanj 2013. u 20:00
Davor Prpić, suvlasnik i direktor Inteligentne kuće/PIXSELL

U aplikaciju za daljinsko upravljanje kućanskim aparatima, rasvjetom ili sigurnosnim sustavima mogli bi uložiti telekomi, ali i distributeri energije.

Među gotovo 3500 projekata koji su prijavljeni na jedan od najvećih svjetskih startup akceleratora, Telefonicinu Wayru, hrvatska tvrtka Inteligentna kuća sa svojim je projektom IThome ušla u finale, među 17 najboljih.

Tvrtka Inteligentna kuća, naime, već dvije godine na hrvatskom tržištu razvija aplikaciju koja korisnicima omogućuje da s najudaljenijega mjesta putem pametnih telefona upravljaju kućanskim aparatima, rasvjetom ili sigurnosnim sustavima. Iako nije pobijedo, sudjelovanjem na Wayri, koja je prošloga mjeseca održana u Barceloni, projekt IThome sigurno je povećao sebi šanse za uspjeh na tržištu. Kako nam kaže Davor Prpić, suvlasnik i direktor Inteligentne kuće, tamo su ostvarili brojne kontakte, a nadaju se da će uskoro naći i investitora koji bi uložio u daljni razvoj. 

Promocija u EU 
Dosad su, objašnjava Prpić, projekt financirali sami, a njegov razvoj nije bio nimalo jednostavan, ni financijski ni tehnički. Ono što im predstoji potpuna je komercijalizacija proizvoda i njegov plasman na tržište. "IThome je 'mass market' proizvod, pa zahtijeva velika ulaganja u marketing i prodaju. Očekivano je da će nam za ovu fazu biti potrebno puno više novca nego što nam je bilo potrebno za razvoj proizvoda", ističe Prpić, dodajući kako je za to potrebna investicija od 400.000 tisuća do milijun eura, ovisno o smjeru i kanalu prodaje. Potencijalni investitori u njihov proizvod mogli bi biti telekom operateri, ali i distributeri energije, koje su odlučili potražiti izvan granica Hrvatske, jer u Hrvatskoj perspektiva za to nije najizglednija, iako je potencijal projekta prepoznala Hrvatska gospodarska komora (HGK). Projekt se, naime, našao i među četiri najbolja na natjecanju HGK "Mobile World Contest; Startup 4 Barcelona by HGK", održanom potkraj siječnja. Komora ih je nagradila odlaskom na GSMA Mobile World Congress (MWC), no Prpić kaže da su bili spriječeni predstaviti se i tamo.

Ispred konkurencije
"Naša je želja da se dokažemo na hrvatskom tržištu, ali aktivno radimo na promociji IThomea u zemljama Europske unije", kaže Prpić, dodajući kako je najizglednije da će ulagače pronaći na njemačkom ili španjolskom tržištu, ali nije isključeno da oni budu i iz zemalja Bliskog istoka. A što IThome može ponuditi, a da već nije smišljeno? Prema Prpićevim riječima: tehnički potpuno razvijen proizvod koji je cjenovno prihvatljiv, i u tom smislu na hrvatskom i europskom tržištu apsolutno ispred konkurencije. "IThome je poseban zato što se bazira na cloud tehnologiji, što omogućuje vrlo povoljne cijene opreme. Temelji se, usto, na bežičnoj tehnologiji, što omogućuje instalaciju u svaki dom bez dodatnih radova. Za instalaciju IThomea nije potrebna ni telefonska linija ni ADSL, što proizvod čini atraktivnim, uz vlastiti dom, i za vikendice", objašnjava Prpić, dodajući kako su postojeći takozvani Home Automation sustavi još u začetku jer su bili namijenjeni isključivo bogatim ljudima, pa zauzimaju tek mali segment tržišta. 

Ekspanzija do 2020.
Cijena sustava za krajnjeg korisnika ovisi o paketu koji koristi, a dolazi u tri verzije. Onaj osnovni namijenjen je regulaciji temperature u prostoriji i stoji 99 kuna mjesčno, uz što je potrebno platiti i jednu kunu za instalaciju. Ipak, instalacija najfunkcionalnijega paketa, u kojem su praktične funkcije, stoji tisuću kuna, dok je mjesečna cijena njegova korištenje 99 kuna. Za tu će cijenu svatko tko ima pametni telefon moći na njega skinuti aplikaciju i jednim klikom upravljati rasvjetom, utičnicama, grijanjem, klimom, roletama, ili tendama. Prižavajući se osnovnih načela uštede energije, to jednom stanu može donijeti uštedu energije i do 30 posto. Sustav funkcionira tako da instalateri u stan ili kuću, bez bušenja i dodatnih radova, postavljaju senzore na utičnice i sklopke koje žele regulirati.

A osim za komfor da se nešto upali iz daljine, sustav je, objašnjava Prpić, sigurnosno efikasan i protiv poplave i požara, ali i provala. U pilot-projektu sudjelovali su samo prijatelji i rodbina inovatora, a nakon otkanjanja sitnih mana sada je u potpunosti spreman."Do 2020. godine doći će do ekspanzije takvih sustava. Studije pokazuju kako će se ovakva vrsta usluge najvjerojatnije prodavati preko operatera, bilo da je riječ o telekomima ili energetskim kompanijama", dodaje Pripić, uz kojeg je na projektu radilo još desetak stručnjaka iz različitih područja (programeri, dizajneri hardvera, stručnjaci u prodaji i marketingu, dizajneri,…). U tvrtki Inteligentna kuća sada je tek dvoje zaposlenih, a razvojem bi se u idućih nekoliko godina broj zaposlenih popeo na desetak.

Nadograđuju sustav

Rade na daljinskom paljenju automobila  

"Radimo na nadogradnji sustava IThome. Pokušavamo ga učiniti još boljim i pristupačnijim prosječnom kupcu. Tako smo ovih dana implementirali sustav upravljanja nadzor automobila: IThome Control Car. Pod tim podrazumijevamo integraciju s alarmnim sustavom automobila i njegovo daljinsko paljenje. Daljinsko paljenje automobila vrlo je atraktivna funkcija koja omogućuje da nas auto dočeka ugrijan u zimi ili rashlađen u ljeti. Uz upravljanje automobilom imamo zacrtane planove za razvoj još mnogo dodatnih modula, pa možemo reći da imamo plan razvoja za idućih tri do pet godina", otkriva Davor Prpić.

Komentirajte prvi

New Report

Close