Istraživanja na 5G podatkovnom transferu polučuje odlične rezultate

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2015. u 13:08
Foto: Thinkstock

Vođa projekta izjavio je kako se nada da će ovu tehnologiju moći predstaviti široj javnosti tek za nekoliko godina, točnije 2018.

Tijekom testiranja pete generacije podatkovnih transfera ili skraćeno 5G, postignute su rekordne brzine, izjavili su znanstvenici koji rade na ovom istraživanju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey's i njegovom tehnološkom odjelu za istraživanje 5G podatkovnog transfera, uspjeli su postići rekordnu brzinu čak jednog terabajta u sekundi, što je nekoliko tisuća puta brže od trenutnih komercijalnih brzina prijenosa podataka.

Vođa projekta izjavio je kako se nada da će ovu tehnologiju moći predstaviti široj javnosti tek za nekoliko godina, točnije 2018, piše BBC.

Takva brzina bi teoretski dopuštala korisniku da 'skine' podatak veličine 100 prosječnih dugometražnih filmova za otprilike 3 sekunde. Analogno tome, takve brzine su oko 65.000  puta brže od prosječnog 4G standarda.
Kako ponosno ističe direktor kompanije 5GIC, Profesor Rahim Tafazolli; 'Izumili smo preko deset inovativnih tehnologija a jedna od njih je podatkovni prijenos, brzine od jednog terabajta. To je slično brzinama koje se postižu preko optičkih kablova ali naša tehnologija je bežična'.

Njegovi suradnici su u kontroliranim laboratorijskim uvjetima uspjeli ovaj test uspješno provesti na daljinu od 100 metara. Ostaje za vidjeti mogu li se te enormne brzine postići u realnim uvjetima što Profesoru Tafazolliu predstavlja najveći izazov.

5G tehnologija bi se prema nekim predviđanjima trebala počet koristiti u komercijalne svrhe već 2020. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close