Iskušajte ‘Kalkulator privatnosti’ i procijenite rizik kod registracije na internetu

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2015. u 13:50
FOTO: Thinkstock

Osnovna namjena aplikacije je informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka.

Na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) objavljena je aplikacija „Kalkulator privatnosti“ koja je nastala zahvaljujući suradnji HAKOM-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) Sveučilišta u Zagrebu, u okviru istraživačkog programa „Pogled u budućnost 2020“.

˝Kalkulator privatnosti˝ je aplikacija čija je osnovna namjena informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka na internetu. Mnoge usluge dostupne putem interneta od korisnika zahtijevaju registraciju tijekom koje korisnik mora predati svoje osobne podatke. Takav način registracije je očekivan i uobičajen te ne bi trebao predstavljati prijetnju korisnicima. Međutim, do prevara može doći, ako zlonamjerni pojedinci nekim načinom saznaju osobne podatke korisnika. Najčešći slučaj zlouporabe na internetu je kada netko neovlašteno dobije pristup usluzi na kojoj je korisnik pohranio osobne podatke i na taj način očita podatke te ih koristi za nedozvoljene radnje. 

˝Kalkulator privatnosti˝ radi na načelu da, nakon što korisnik odabere neki od ponuđenih parametara, procjenjuje stupanj rizika (mali, srednji ili veliki rizik) pri korištenju određenih usluga na internetu. Istovremeno stupanj opasnosti prikazuje se na ljestvici, a ovisno o razini ljestvice mijenja se vrijednost i boja od zelene prema crvenoj. Dobivena vrijednost povezuje se sa scenarijem iz stvarnog života koji je prikazan u vidu stripa.

Cilj aplikacije je izobrazba i podizanje svijesti korisnika o mogućim opasnostima ugrožavanja privatnosti korisnika, ukoliko podaci koji se ostavljaju na internetu postanu dostupni zlonamjernim osobama.

Aplikacija ˝Kalkulator privatnosti˝ dostupna je putem poveznice http://privatnost.hakom.hr/index.php

Komentirajte prvi

New Report

Close