Iskratel ulaže u Gotoky, Walkie-Talkie uređaj povezan s pametnim telefonom

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2017. u 15:43
Gotoky kombinira prednosti izravne radijske komunikacije i računalnu snagu pametnih telefona

Gotoky može spasiti živote u slučaju nesreća ili drugih izvanrednih situacija kada su mobilne mreže u kvaru ili preopterećene.

Iskratel iz Kranja, slovenski proizvođač informacijske-telekomunikacijskih rješenja, u potrazi je za mladim tehnološkim tvrtkama u Sloveniji i regiji u kojoj namjerava uložiti između 100 i 250 tisuća eura. Zainteresirani su za startupe koji se bave internetom stvari, oblakom, umjetnom inteligencijom, analizom velikih količina podataka, komunikacijama, virtualnom stvarnošću ili tehnologijom strojnog učenja i rješenjima koja povećavaju sigurnost ljudi.

Doprinos sigurnosti
Fond koji je Iskratel predstavio početkom ovog mjeseca težak je oko pet milijuna eura i djelovat će pet godina. Prvi startup koji je od njega dobio novac (za udjel u tvrtki) je slovenski Gotoky, tvrtka izumitelj tzv. pametnog Walkie-Talkiea, koji omogućavaju besplatnu komunikaciju s pametnim telefonima bez upotrebe mobilne telefonske mreže. Gotoky je na nekoliko natjecanja prepoznat kao jedan najperspektivnijih slovenskih startupa. Opisuju ga kao pametan Walkie-Talkie, koji kombinira prednosti izravne radijske komunikacije i računalnu snagu pametnih telefona. Omogućuje govornu i podatkovnu komunikaciju i navigaciju, te slanje hitnog poziva, s podacima o lokaciji, na pametnim telefonima čak i kada im ponestane mobilnog signala, na primjer, u udaljenim područjima, gdje zalaze avanturistički raspoloženi izletnici ili ekstremni sportaši.

Gotoky, također, dobro dođe i u inozemstvu pri komunikacija između putnika koji ne žele plaćati roaming, što izvan zemlje Europske unije još uvijek može biti vrlo skupo, objašnjava list Dnevnik. Svakako, najvažnije je da Gotoky može spasiti živote u slučaju nesreća ili drugih izvanrednih situacija kada su mobilne mreže u kvaru ili preopterećene. Njegovi tvorci ga vide kao važan doprinos javnoj sigurnosti i pomoći za brzo i učinkovito djelovanje u izvanrednim situacijama, kao što su prirodne i druge velike katastrofe. Uz partnerstvo s tvrtkom Iskratel proizvodnja uređaja može neometano početi. Uz početno ulaganje od 200 tisuća eura Iskratel će u projektu Gotoky kupiti manjinski udjel, te će u Kranju biti proizvedena prva serija od 5000 uređaja.

Za velike zemlje
"Predbilježbe će se početi prikupljati u srpnju, s isporukama ćemo početi u listopadu", kaže Denis Lončar, osnivač i direktor tvrtke Gotoky. Interes za Gotoky pokazuju posebno u zemljama s velikim prostranstvima bez potpune pokrivenosti mobilnim signalom, kao što su SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Rusija i zemlje Latinske Amerike. Doseg uređaja koji rade u frekvencijskom području za koje nisu potrebne dodatne dozvole u urbanom okruženju iznosi dva do tri kilometra, u prirodi tri ili četiri puta više. Uz dodatke može uspostaviti mrežu koja pokriva 40-ak kilometara. Pojedini uređaj prodavat će se za 150 eura, ali smisla ima sam prodaja u paru jer sugovornici moraju imati istu opremu, te će se paket prodavati za oko 280 eura. 

Iskratelov izvoz

Najvažnija tržišta Rusije, Turske i Irana
Iskratel, široko poznat po dizajnu legendarnog crvenog telefona, ove godine slavi 70 godina proizvodnje. Poslovi za telekome donose mu samo pola od prihoda koji iznose gotovo sto milijuna eura. Iskratel je posljednjih godina usmjeren na transport, energiju i javnu sigurnost, odnosno rješenja za pametne gradove. U Sloveniji kompanija proda oko 15 posto svojih proizvoda, a ostatak u 40 zemalja na tri kontinenta. Ključni tržišta su Rusija, bivše republike Sovjetskog Saveza, kao i tržišta Turske i Irana.

Komentirajte prvi

New Report

Close