Iskoristili prirodne resurse za energetsku neovisnost

Autor: Antonija Alar , 17. studeni 2015. u 22:00
Prošle godine, mala hidrelektrana na rijeci Orljavi, proizvela je više od 965 tisuća kilovata električne energije te je ostvaren prihod od više od 806 tisuća kuna/Dušan Mirković/PIXSELL

Proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora Pleternica je znatno smanjila emisije CO2.

Projekt Mala hidroelektrana Grada Pleternice proglašen je najboljim na natječaju Poslovnog dnevnika u  kategoriji Pametniji okoliš. Nagradu je od direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Svena Müllera, preuzela gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je tom prigodom istaknula kako je iznimno ponosna na taj projekt i da je Pleternica prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji u vlasništvu ima hidroelektranu na osnovu koje generira i prihode od prodaje električne energije. 

Sigurnost opskrbe
"Taj novac smatramo javnim sredstvima koja dalje koristimo za implementaciju i razvoj ideja, a uskoro ćemo imati i drugu hidroelektranu", kazala je gradonačelnica Pleternice, grada koji do 2020. namjerava postati energetski neovisan po pitanju javnih potreba. Projekt mHE Pleternica rezultat je znanja i iskustva vodeće hrvatske tvrtke u području energetike i elektro industrije Končar  te predstavlja inovativni pristup izgradnji malih hidroelektrana u Hrvatskoj. Male hidroelektrane nemaju nikakav štetan utjecaj na okoliš te mHE Pleternica svojim radom proizvodi čistu energiju iz obnovljivih izvora. Time direktno utječe na manje korištenje fosilnih goriva koji negativno utječu na čovjekovo zdravlje.

 

4,8milijuna

kuna vrijednost je investicije izgradnje male hidroelektrane

Osim toga povećanje proizvodnje domaće energije znači i energetsku neovisnost u sve nestabilnijim vremenima, a time i sigurnost opskrbe energijom po ekonomski konkurentnim cijenama. Na ovaj način gradski je proračun rasterećen za financijska sredstva koja bi se utrošila za kupovinu energije za javnu rasvjetu. Provedba projekta mHE započela je 2006. , a sam projekt uklapa se u nacionalni energetski program MAHE, kojemu je temeljni cilj omogućavanje svih uvjeta za povećanu izgradnju malih HE u Hrvatskoj, a unutar nacionalnih energetskih programa energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Uz financijsku pomoć EU i nacionalnih fondova potaknut je infrastrukturni razvoj grada te se grad nametnuo kao 'pametni zeleni grad' koji zagovara i koristi obnovljive izvore energije te provodi projekte energetske učinkovitosti kroz obnovu postojećih zgrada te izgradnju novih po EU principima kako bi svojim stanovnicima osigurao što bolju kvalitetu života i stanovanja. Izgrađena mala hidroelektrana na rijeci Orljavi, snage 220 kilovata, puštena je u probni rad početkom prosinca 2012. godine, a u punom radu je od 21. ožujka 2013. godine.

Prošle godine, proizvedeno je više od 965 tisuća kilovata električne energije te je ostvaren prihod od više od 806 tisuća kuna, što predstavlja pokriće od 95 posto troškova energije javne rasvjete Pleternice i svih pripadajućih 37 naselja.  Upravo tih 95 posto uštede u troškovima predstavlja financijski kapital Pleternice za druge infrastrukturne i društveno kulturne projekte. Rezultat projekta je i smanjenje emisije CO2 koje je u 2014. godini iznosilo 362,9 tCO2. Dakle, proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora direktno utječe na smanjenje onečišćenja okoliša. 

Potpora FZOEU-a
Također utječe na poboljšanje kvalitete života ljudi s ovog područja te na podizanje svijest građana o važnosti proizvodnje i korištenja. Vrijednost investicije izgradnje male hidroelektrane iznosi 4,8 milijuna kuna. Pleternica je ovaj projekt realizirala putem bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, MRRFEU-a te putem 'zelenog' kredita HBOR-a, a za realizaciju projekta bio je zadužen projektni tim u sastavu djelatnika gradske uprave i Poduzetničkog centra Pleternica d.o.o.

Energetska neovisnost
Obzirom da je mHE u potpunosti automatizirana, njezin rad se nadzire putem računala iz gradske uprave te za potrebe daljnjeg rada nije bilo potrebno dodatno zapošljavanje. Upravljanje mHE povjereno je novoosnovanoj gradskoj tvrtki Mala hidroelektrana Pleternica d.o.o. Izgradnjom mHE Pleternica dodatno se utječe  na zaštitu okoliša, energetsku neovisnost, podizanje svijesti sveukupnog stanovništva putem 'primjera dobre prakse' kako bi ih potakli na korištenje energije iz obnovljivih izvora u vlastitim kućanstvima i industriji. Utjecaj će se osjetiti u gotovo svim gospodarskim i negospodarskim granama, a posebno će potaknuti proizvođače da povećaju proizvodnju opreme nužne za korištenje energije iz obnovljivih izvora te povećan potencijal iz tehničke baštine za razvoj turizma. 

Još jedna hidroelektrana
Projekt je poslužio kao poticaj privatnom investitoru sa šireg područja Pleternice koji je u fazi realizacije izgradnje male hidroelektrane u privatnom vlasništvu gdje je pružio punu savjetodavnu i administrativno tehničku pomoć. I druge jedinice lokalne samouprave, tvrtke i fizičke osobe koje imaju potencijal za provedbu ovakvog projekta obraćaju se Pleternici za savjetodavnu pomoć. No Pleternica neće stati samo na jednoj mini hidroelektrani, već planira izgraditi još jednu mHE Požega, te na taj način iskoristiti energiju vode na rijeci Orljavi.

Sve to s ciljem da u neizvjesnim uvjetima na globalnom tržištu neobnovljivih izvora energije i uz oskudne domaće energijske resurse izgradi održivi energetski sustav. Druga mini hidroelektrana bit će snage 135 kilovata s očekivanom proizvodnjom od 500 tisuća kilovata. Za drugu hidroelektranu izrađena je tehnička dokumentacija te se očekuju adekvatni natječaji od nacionalnih ministarstava kako bi se priskrbila potrebna financijska sredstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close