Internet stvari ključan i za Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2016. u 21:59
Uz Internet stvari brojne će industrije postati konkurentnije, kažu u A.T. Kearneyju/FOTOLIA

Istraživanje A.T. Kearneyja.

Europsko tržište rješenja koja osiguravaju Internet stvari (IoT) u idućih 10 godina vrijedit će 80 milijardi eura, dok bi potencijalna vrijednost za ekonomiju mogla doseći bilijun eura ili 7% BDP-a EU, što znači da je to velika prilika i za nacionalne ekonomije, pa i hrvatsku.

Pokazuje to studija konzultantske kuće A.T. Kearney o visoko-tehnološkoj industriji u Europi. Usluge IoT-a u EU do 2025. bi mogle pridonijeti povećanju produktivnosti u iznosu od 430 mlrd. eura, povećanju kupovne moći potrošača u iznosu od 300 mlrd. eura, a uštedi vremena ljudi u iznosu od 210 milijardi eura. Potencijal IoT-a za stvaranje dodane vrijednosti u EU u sljedećih deset godina iznosi do 940 milijardi eura, navode.  

 "U Europi industrije poput transporta, doma i domaćinstva te zdravstva od vitalne važnosti za IoT, ali i obratno. S rastom Interneta stvari ove će industrije postati još inovativnije te troškovno konkurentnije, a s obzirom na njihove globalno čvrste pozicije mogu poslužiti i kao temelj razvoja ekosustava Interneta stvari u Europi te igrati i važnu ulogu u jačanju gospodarstva u Hrvatskoj", ističe potpredsjednik u A.T. Kearney Marko Derča.  

Komentirajte prvi

New Report

Close