Intel je predstavio svoj prvi osmojezgreni stolni procesor

Autor: Darko Bičak , 01. rujan 2014. u 22:01
Gameri će biti oduševljeni/FOTO

Omogućit će neke od najbržih ikad viđenih stolnih sustava, što će obradovati entuzijaste i igrače.

Intel Corporation predstavio je svoj prvi osmojezgreni stolni procesor Intel Core i7-5960X Extreme Edition, starog kodnog naziva "Haswell-E", namijenjen naprednim korisnicima, prije svega u znanstvenoj zajednici i gamerima koji od svojih računala očekuju maksimum.Intelov prvi klijentski procesor s podrškom za šesnaest računalnih niti i novu DD4 memoriju omogućit će neke od najbržih ikad viđenih stolnih sustava, što će osobito obradovati entuzijaste, igrače i autore sadržaja koji žele najbolje performanse.

Novi poboljšani čipset Intel X99 i robusne mogućnosti umjetnog povećanja radnog takta entuzijastima će omogućiti precizno ugađanje sustava i postizanje maksimalnih performansi. "Oduševljeni smo što možemo predstaviti sljedeći stadij u preobrazbi stolnog računalstva", koji smo najavili početkom godine. Ova linija proizvoda namijenjena je upravo entuzijastima koji svoje sustave tjeraju do krajnjih granica te kojima sada nudimo brzinu, broj jezgri, umjetno povećanje radnog takta i platformske mogućnosti koje su tražili", komentirala je Lisa Graff, potpredsjednica i generalna direktorica Intelova odjela Desktop Client Platform Group. 

Performanse su prve 
Intel je iskoristio priliku da na kongresu PAX u Seatleu, jednom od najvećih skupova gamera koji je upravo zatvorio svoja vrata, pokaže što sve mogu ti novi i snažni procesori visokih performansi. Na Intelovu štandu bili su izloženi sustavi nekoliko proizvođača na kojima se koristi nova linija procesora i na kojima su instalirane popularne igre kao što su Lucky's Tale, Superhot s opremom Oculus Rift, Dark Souls 2 i Titan Fall. Intel je usto demonstrirao igranje igara uz prijenos strujanjem putem programske opreme Twitch na sustavu utemeljenom na novom procesoru Intel Core Extreme Edition.

Korisnici koji igraju igre uz prijenos strujanjem uživo, uživat će u visokokvalitetnom strujanju visoke razlučivosti uz osam jezgri, koje jamče igranje bez kašnjenja.Intel surađuje s partnerima iz računalne industrije na što boljem iskorištavanju nove platforme. Najvažniji OEM-ovi, dobavljači memorije, dobavljači matičnih ploča i grafički partneri pridonijet će razvoju te zajednice entuzijastičnih korisnika. "Alienware u svakom sustavu na prvo mjesto uvijek stavlja performanse, pa neprestano tražimo vrhunske tehnologije koje našim korisnicima mogu ponuditi prednost u odnosu na druge. Odmah smo odlučili surađivati s Intelom kako bismo novi osmojezgreni procesor iznimno jakih performansi uspješno integrirali u svoj glavni model igračkog stolnog računala, Alienware Area-51. Pomoću novih značajki za umjetno povećanje radnog takta i nadzor koje nudi Alienware Command Center 4.0 uspjeli smo zaista iskoristiti potpuni potencijal procesora i dobiti dojmljiv prostor za povećanje radnog takta.

Intelova nova linija procesora savršen je odabir za igrače koji od svojih računala trebaju apsolutno najbolje performanse", izjavio je Frank Azor, generalni direktor tvrtke Alienware. Kelt Reeves, predsjednik tvrtke Falcon Northwest, ističe da je upravo smiješno koliko je on osobno oduševljen novom Intelovom platformom. "Ne sjećam se kada sam zadnji put vidio da se ovoliko nevjerojatnih novih tehnologija istodobno pojavljuje na tržištu", kaže Reeves. Harjit Chana, glavni voditelj robne marke u tvrtki Digital Storm, tvrdi da je ovo  uzbudljivo razdoblje. "Intelova nova linija procesora za entuzijaste obara rekorde na standardiziranim testovima. Uz čak osam procesorskih jezgri i novi čipset X99 s DDR4 memorijom našim je korisnicima sada dostupno računalo s neusporedivim performansama koje mogu prilagoditi svojim potrebama", pojašnjava Chana. 

Do 16 niti 
I Kevin Wasielewski, generalni direktor i suosnivač tvrtke ORIGIN PC smatra da su novi procesori Intel Core i7 ostvarenje sna računalnih entuzijasta. "Nude do šesnaest niti, veću brzinu i manju temperaturu. Linija stolnih računala dostupnih u našoj tvrtki koja obaraju rekorde upravo se ubrzala", komentirao je Wasielewski. 

Etika

Procesor "neproblematičan"

Iz Intela ističu da je njihov novi procesor "neproblematičan" – no ne radi se o tehnološkom terminu, kako bi mnogi na prvi pogled mogli zaključiti, nego političkom. Naime, termin "neproblematičan" znači "neproblematičan glede sukoba u Demokratskoj Republici Kongu". Radi se o pravilima američke komisije Securities and Exchange Commission prema kojima se njime opisuju proizvodi koji ne sadrže "problematične minerale" (kositar, tantal, volfram i/ili zlato) kojima se izravno ili neizravno financiraju naoružane skupine u Demokratskoj Republici Kongu.

Komentirajte prvi

New Report

Close