Inovativnim rješenjem troškovi grijanja smanjuju se i do 80 posto

Autor: Ivan Tominac , 23. kolovoz 2018. u 22:00
Boschov objedinjeni sustav pruža mogućnost digitalnog nadzora gdje se kroz aplikacijski sustav svi podaci drže pod kontrolom i lako integriraju uređaje iz kućanstva/BOSCH

U Wernau je napravljen spremnik dug 12 metara opremljen s 432 baterijska modula koji mogu 40 kućanstava opskrbljivati električnom energijom tjedan dana.

Da je tvrtka Bosch Thermotechnology vodeći pružatelj usluga za pametno grijanje dokazuje i brojka od 415.000 prodanih uređaja koji za cilj imaju povećati udobnost, energetsku učinkovitost, ali i radnu sigurnost i kvalitetu servisa. Još 2015. na tržištu se dogodio pravi mali preokret, a tome je pridonijelo predstavljanje DNA tehnologije koja je vrlo brzo uzburkala industriju. Tržište je kimnulo glavom, a ono što ove uređaje izdvaja jest unikatna povezivost i modularna struktura, što s mogućnostima lakog održavanja dovodi do osnaživanja već postojećeg položaja tvrtke i to postavljanjem novih standarda za industriju tehnologije grijanja u području stambenih zgrada.

Tržište termotehnologije
Postavlja se pitanje termotehnologije budućnosti na tržištu grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC). Glavni cilj nerijetko je postati digitalno poduzeće, a iz Boscha smatraju kako je put do toga fokus na već postojeće segmente poslovanja koji uključuju sustave grijanja i upravljanja energijom za stambene zgrade, grijanje potrošnje tople vode te sustave za komercijalno grijanje i klimatizaciju. Izazov na tržištu tehnologije grijanja predstavlja dekarbonizacija, digitalizacija i decentralizacija čija primarna svrha jest povećati lokalnu proizvodnju električne energije.  Dokinuti izazovima nije uvijek lako, a tako se na tržištu trebaju poticati i nova ulaganja. Izazovima u susret idu i iz Boscha koji će nastojati ulagati bazirajući se ne samo na širenju električnih sustava, već i potpunim sustavnim rješenjima za nove stambene zgrade i projektnom poslovanju u komercijalnom i industrijskom sektoru.

Inovativnost i nadogradnja postojećih bitna je koliko i ulazak na nova tržišta kao što je tehnologija pročišćavanja zraka u ovom slučaju, poručuju iz Njemačke. Tržište termotehnologije dobiva na egzaktnosti, a jedna od promjena uočena je i na onom visokoučinkovitih baterijskih sustava za pohranu. Učinkoviti baterijski sustavi stabiliziraju obnovljive izvore energije i nadoknađuju vrijeme između proizvodnje i potrebe za električnom energijom. Pružajući sustave za pohranu električne energije, s rasponom snage za manja industrijska postrojenja i elektrane, u korak s dinamikom ide i tvrtka Bosch Thermotechnology.

 

Glock

U 2017. naš budžet za istraživanja i razvoj iznosio je 172 mil. eura, što je dvostruko više nego prije 10 godina.

Smanjeni troškovi i sprječavanje prijevremenog starenja baterija željeni su ishod koji dolazi s promjenama na tržištu, a u pogonu tvrtke u Wernau spremnik dug 12 metara opremljen je s 432 baterijska modula koji mogu četrdeset četveročlanih kućanstava s pojedinačnom godišnjom potrošnjom električne energije od 3500 kWh opskrbljivati električnom energijom tjedan dana. Jedan takav sustav spojen na javnu električnu mrežu puni se i prazni na praćenjima tržišta električne energije. Iz Boscha poručuju kako takva tehnologija dobiva na snazi, a u prilog ekonomskoj održivosti ide njihova učinkovitost.

Termotehnologija i njen razvoj postavljaju se kao sinonim u izgradnji pametnih domova, a za tvrtke iz ove domene poslovanja važno je shvatiti porive stanovnika. Stanje s tržišta prati novi sustav za energetsko upravljanje tvrtke Bosch. Predstavljen je na trgovačkom sajmu SHK u Essenu još u ožujku, a njegova glavna zadaća je poticanje energetske neovisnosti. Da je važno pratiti stanje na tržištu dokazuje i činjenica kako sve više vlasnika pametnih domova odabire rješenja koja obuhvaćaju toplinsku crpku i sustav fotonaponskih ćelija, a upravo Boschov objedinjuje oboje čime olakšava uporabu interno proizvedene energije i učinkovito proizvedene topline. 

Ono što sustav čini posebnim jest i mogućnost digitalnog nadzora gdje se kroz aplikacijski sustav svi podaci drže pod kontrolom i lako integriraju uređaje iz svojeg kućanstva. Važnost digitalnog nadzora i s druge strane obnovljive solarne energije u kombinaciji sa sustavom pohrane ogleda se u priželjkivanoj uštedi, a stanovnici pametnih gradova pod okriljem ove tehnologije uspijevaju uštedjeti čak 80% svojih troškova za električnu energiju.

Tri klika do potpune usluge
Pametni gradovi ne mogu postati pametni ako se čovjek neće znati služiti tehnologijom, a jedna od zadaća u napretku tehnologije mora postati i podrška izvođačima grijanja kako bi kupcu ponudili najbolju moguću uslugu. Iz Njemačke govore o aplikaciji EasyContact koja izvođačima grijanja u samo tri klika omogućuje stupanje u kontakt sa stručnjacima iz tvrtke Bosch Thermotechnology. Aplikacija je integrirana u alat EasyService Toolbox čime efektivnije prati stanje s terena i omogućuje bolji nadzor, manje uloženog vremena i na koncu ono najvažnije – veće zadovoljstvo korisnika.

Budućnost tehnologije grijanja počiva upravo na digitalnim rješenjima, smatraju iz Boscha. Ispravnosti promišljanja o napretku termotehnologije u prilog ide i rast prihoda od 6% koji je ova tvrtka ostvarila do prva polovice 2018., a tijekom fiskalne 2017. ostvarili su rekordne prihode od 3,4 milijarde dolara zahvaljujući upravo povezivim uređajima na kojima će fokus zadržati i u budućnosti.  "Naša visoka i neprestana ulaganja u širenje inovativnih tehnologija za budućnost očito se isplate.

U 2017. godini naš budžet za istraživanja i razvoj iznosio je 172 milijuna eura, što je više nego dvostruko više u odnosu na iznos prije deset godina", istaknuo je Uwe Glock, predsjednik uprave tvrtke Bosch Thermotechnology. Više od 415.000 dosad prodanih povezivih proizvoda ovu tvrtku čine vodećim pružateljem rješenja za pametno grijanje za znatno povećanu udobnost, energetsku učinkovitost, radnu sigurnost i kvalitetu servisa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close