Informatizacija je imperativ za realni sektor, država kasni

Autor: Bernard Ivezić , 11. lipanj 2013. u 18:50
Istraživanja nezavisnih konzultantskih kuća ukazuju da se upravo s Dynamicsom ostvaruju najveće uštede/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Svaka vlada piše svoju strategiju informatizacije, raspravlja o svojim inicijativama, ali to se nije pokazalo kao dobar put.

Microsoft i njegov najveći regionalni partner za ERP rješenja Adacta nedavno su objavili da planiraju prestići SAP na hrvatskom tržištu. Krešimir Mlinarić, direktor Adacte ističe da im u prilog idu brojke. Prema posljednjim dostupnim podacima IDC Adriaticsa Dynamics drži 15,7 posto tržišta, a SAP 18,7 posto.

"Praktički iz godine u godinu se udio Microsoftovih Dynamics rješenja povećava dok se udio SAP-a smanjio. Sada se razlika takoreći istopila", naglašava Mlinarić koji to tumači time što je Microsoft s Dynamics serijom ERP i CRM proizvoda napravio platformu koju efikasno može pokriti potrebe od manjih do najvećih tvrtki pa je time bolje prilagođena hrvatskom tržištu.

Ali SAP prati mantra da kad ga uvedeš tvrtka ti odmah vrijedi milijun eura više?
I meni to lijepo zvuči, ali to je tako s marketinškim izričajem. Činjenica je da je SAP dugo na tržištu, dulje od svih, i da se zato prije svih nametnuo kao rješenje za najveće svjetske kompanije. No, takav marketing usmjeren je prema multinacionalkama koje imaju par stotina tisuća zaposlenih i urede u više desetaka zemalja. Mislim da bi bilo neozbiljno da neka hrvatska kompanija, koja je u svjetskim razmjerima znatno manja, očekuje da ta tvrdnja stoji i za nju. Stvari uvijek treba promatrati u kontekstu. A on uključuje i činjenicu da je Microsoftov Dynamics danas u korporativnom svijetu uspješan kao i SAP. Dapače, u globalnim okvirima je Microsoft Dynamics najbrže rastuća platforma.

Zašto mislite da je Dynamics zreo za najveće?
Tehnologije koje su ugrađene u Dynamics razvijaju se već više od 25 godina i trenutno ih u praksi koristi više od 100.000 kompanija diljem svijeta. Primjerice Dynamics NAV (Navision) koristi više od 90.000 tvrtki, a AX (Axapta) 20.000 korporacija.

A što je sa cijenom? Je li uvođenje Dynamicsa skupo?
Istraživanja nezavisnih konzultantskih kuća ukazuju da se upravo s Dynamicsom ostvaruju najveće uštede. Primjerice, manje i srednje tvrtke s Dynamicsom imaju veću fleksibilnost, jer nije krut i može se prilagoditi dobroj praksi tvrtke. S druge strane, velike tvrtke mogu odmah primijeniti module i rješenja koja uključuju najbolju svjetsku praksu u njihovoj industriji. A ako je potrebna neka prilagodba, poput usklađivanja s regulativom, Dynamics to radi najbrže što tvrtkama znači nižu cijenu, manje korištenje internih resursa i u konačnici manji rizik.

Da li hrvatski izvoznici dovoljno koriste informatiku da bi postali konkurentniji?
To je teško reći, jer istraživanja nema. No, sigurno je da IT za izvoznike postaje nužnost. Adacta primjerice radi uvođenje Dynamicsa u Orbico koji je prije par godina krenuo na tržište Njemačke i Austrije. Jedan svjetski dobavljač kozmetičkih proizvoda im je ponudio da preuzmu distribuciju za te dvije zemlje i dao im rok od tri mjeseca da sve organiziraju. Dok je red došao na IT i napravljen odabir rješenja i partnera, nama je ostalo samo dva mjeseca, pri čemu je bilo potrebno napraviti i integracije prema sustavima kupaca, budući da je na zapadu uobičajeno da se dokumenti razmjenjuju u elektronskom obliku. Radili smo danonoćno, jer od prvog dana produkcije Orbico je počeo isporučivati robu svim kupcima i generirati zavidne količine dokumenata, s obzirom da u tim zemljama drže distribuciju tih proizvoda za sve najveće trgovačke lance. Kupci nisu smjeli trpjeti nikakav zastoj i raduje me što je sve prošlo odlično. Orbico je nakon toga odlučio Dynamics uvesti u sve svoje operacije u Hrvatskoj i inozemstvu.

Je li moguće brzo informatizirati državu?
U ovom trenutku je sigurno teško govoriti o brzoj i kvalitetnoj informatizaciji države. Ali ne zbog toga što tehnologija ili implementatori to nisu u mogućnosti. Prije svega je tu potrebna politička volja, koja bi se također trebala pobrinuti za pripremu sustava za takav projekt. Inače, kao osoba iz IT zajednice s dosadašnjim iskustvom garantiram da je sadašnja praksa po kojoj se eventualno radi na pojedinim vrlo izoliranim i uskim segmentima izrazito loša. Kao građaninu bilo bi mi draže da država sada odmah uvede bilo koje kvalitetno IT rješenje, uključujući i konkurentsko, i da tako optimizira svoje poslove procese te stvarno postane dobar, brz i jeftin servis građanima i tvrtkama. To kažem stoga što vjerujem da je ova pozicija u kojoj političari ne donose nikakve ključne odluke po pitanju informatizacije javne uprave najgore rješenje. 

Čak i konkurentsko rješenje?
Vjerujem da tu možemo puno ponuditi, ali ako je dilema konkurentsko rješenje ili nikakvo rješenje, onda definitivno glasam za konkurenciju. No, nedostaje politička volja. Umjesto toga, svaka vlada piše svoju strategiju informatizacije, raspravlja o svojim inicijativama, ali to se nije pokazalo kao dobar put. Pri tome ne kažem da su strategije loše, ali imamo i gomilu zakona koji nisu loši pa opet nikakve koristi jer se u praksi ne provode. Trebamo nekoga tko ima političke volje i hrabrosti donijeti odluku da će se u javnu upravu uvesti neko rješenje i izgurati taj projekt. I sigurno je da će na tom putu imati puno protivnika i problema. 

Ali dosta informatičara tvrdi da kad bi se to napravilo onda bi velike tvrtke istisnule na stotine malih hrvatskih tvrtki koje sad rade te poslove za državu?
Tu se vraćamo na pitanje koji nam je cilj. Ako je cilj da damo posao malim tvrtkama u hrvatskom vlasništvu, onda je to valjani argument. No, ukoliko je cilj da optimiziramo procese u javnom sektoru, kako bi oni bili transparentni, brzi, efikasni i posljedično jeftini njenim građanima, onda jednostavno treba primijeniti drugu metriku i odabrati rješenje koje će to najbolje omogućiti. Moje je mišljenje, da je dugoročno gledano, ovo potonje jedini ispravni put koji će donijeti bolje svim građanima i poduzetnicima.

Primjer

Što je Adacta napravila u Gavriloviću, a što u Nexeu?

Zahvaljujući našem iskustvu mogli smo pomoći Gavriloviću da brže uvede novi poslovno-informacijski sustav, ali i da ga odabere i prilagodi na najbolji način svojim potrebama. S druge strane, u Nexe grupu smo svojedobno uveli jedinstven Dynamics sustav u 13 kompanija iz različitih industrija, od proizvodnje cementa do proizvodnje vina i uslužnih djelatnosti. To pokazuje ne samo skalabilnost, već i izrazitu fleksibilnost Dynamicsa da odgovori na potrebe različitih tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close