Informatička rješenja skupa za 99% poslovnih subjekata

Autor: Bernard Ivezić , 05. lipanj 2014. u 09:26
Petar Lovrić, HUP/Anto Magzan/PIXSELL

IT rješenja koja pomažu u financijama, logistici… malim tvrtkama nedostupna.

Za 99% poslovnih subjekata u Hrvatskoj poslovno-informatička rješenja i dalje su preskupa, izjavio je u srijedu na Forumu SAP-a Petar Lovrić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Većina od 400 tisuća poslovnih subjekata imaju računala, internet, mobitele…, no samo velike tvrtke mogu sebi priuštiti rješenja koja pomažu u financijama, logistici, upravljanju odnosima s korisnicima", objasnio je Lovrić. Rješenje tog problema može biti ono što je pokazala fiskalizacija. "Tada je niz malih IT tvrtki ponudio vrlo konkurentna rješenja po prihvatljivim uvjetima i postigli su tržišni uspjeh, a takvih područja u gospodarstvu ima još", smatra Lovrić. Fiskalizacija je pokazala i da država može, kada hoće, preko noći uvesti naprednu IT uslugu koja joj ide u korist, ali previše, ocijenio je, oklijeva s uvođenjem usluga koje bi poduzetnicima poboljšale poslovanje.

Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic grupe za financije, kaže da velike tvrtke ne samo da mogu već i moraju ulagati u IT. U informatici Atlantica radi 60 informatičara. "Informatizirali smo sve, od mobilne prodaje, upravljanja ljudskim potencijalima do planiranja resursa i drugih funkcija, jer zapošljavamo 4500 radnika u 30 zemalja i radimo s više od sedam tisuća artikala", rekao je Stanković istaknuvši kako "tehnologija sama po sebi nije rješenje i zato IT više ne govori isključivo o tehnologiji, već savjetuje i daje preporuke klijentima".Petar Lovrić (HUP) napomenuo je kako je to posebno važno malim i srednjim poduzetnicima, koji ne moraju biti ekonomisti po struci da bi vodili neki posao, a neće prepoznati važnost neke tehnologije za poslovanje ako se to ne nudi savjetima i razmjenom znanja.

Božo Čerkez, član Uprave Belja, istaknuo je da su mnogo uložili u IT jer kao proizvođačka tvrtka na kompetitivnom tržištu nemaju pravo na pogreške. U njihovoj informatici radi pet radnika uz podršku Agrokorova mStarta. Prije dvije godine uveli su SAP-ov sustav koji im povećava konkurentnost proizvodnje vrijedan 25 milijuna kuna. "Pri donošenju odluka ključne su brze i točne informacije, koje se moraju upariti s partnerskima iz cijeloga svijeta, na početku proizvodnje bez tih informacija ne možemo znati po kojoj ćemo cijeni moći prodavati robu", obrazložio je Čerkez. 

Komentirajte prvi

New Report

Close