iForestFire: inteligentna zaštita od požara u Hrvatskoj

Autor: Objava za medije , 10. veljača 2017. u 11:01
FOTO: Thinkstock

Hrvatski Telekom uveo je inteligentan videosustav za rano otkrivanje i praćenje šumskih požara u nekoliko hrvatskih nacionalnih parkova. To ICT rješenje temelji se na infrastrukturi Hrvatskog Telekoma, uključujući tornjeve za prijenos signala i telekomunikacijske usluge u kombinaciji s visokokvalitetnom IT opremom.

Sa svojih osam nacionalnih parkova, 11 zaštićenih parkova prirode i šumama koje zauzimaju više od 34 % površine Hrvatska ima krajolik koji vrijedi posjetiti. Međutim, jedna od najvećih prijetnja njezinu krajoliku jesu požari. Oni predstavljaju stalnu opasnost za ekološke sustave, infrastrukturu i ljudske živote. Uz preventivne je mjere jedini učinkovit način za smanjenje štete prouzročene šumskim požarima njihovo rano otkrivanje i brzo reagiranje.

Integrirani i inteligentni videosustav hrvatskog IT društva iz Splita [AO1] radi s infrastrukturom i uslugama Hrvatskog Telekoma, a služi za neprestano praćenje okruženja u nekoliko hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode te rano izvješćivanje o znakovima požara.

Analiza videopodataka te meteoroloških i geografskih podataka

„iForestFire” je ICT sustav kojim se omogućuju videonadzor i analiza velikih područja i nudi mogućnost usmjeravanja opreme na nepristupačna, udaljena područja, čime se osiguravaju usluge pouzdanog prijenosa podataka u stvarnom vremenu s tih područja u nadzorni centar. Njegov se modularni dizajn sastoji od hardvera (terenske opreme) i softvera. Terenska jedinica uključuje IP videokamere kojima korisnik može upravljati – panoramski prikaz, nagib, zumiranje – [AO2] služeći se web-sučeljem. Kamere su povezane sa središnjom jedinicom za obradu podataka u Hrvatskom Telekomu preko telekomunikacijske [AO3] infrastrukture društva, kamo se podaci šalju na analizu, obradu, vizualizaciju i arhiviranje.

iForestFire se temelji na trima različitim vrstama podataka: videopodacima u stvarnom vremenu, meteorološkim podacima u stvarnom vremenu i podacima iz geografskog informacijskog sustava (GIS). U bazi podataka GIS-a pohranjuju se geografski podaci (visine, lokacije cesta, vodni resursi itd.) i ostale relevantne informacije koje se odnose na geografski položaj kao što su povijest požara, lokacije resursa kišnice, svojstva tla, karte lokalnih šumskih koridora ili turističke rute.

Ušteda novca i spašavanje života

Sustav za otkrivanje šumskih požara, koji se upotrebljava u automatskom načinu rada, temelji se na različitim algoritmima za naprednu obradu, analizu i razumijevanje slika. Struktura njegova softvera potpuno je utemeljena na agentskoj arhitekturi. Inteligentni softverski agenti odgovorni su za prikupljanje slika i podataka te za njihove analize. Inteligentnim algoritmima analiziraju se slike i pokušavaju otkriti vizualna obilježja šumskog požara, posebno razvoj dima tijekom dana i pojava plamena tijekom noći.

Za Hrvatsku i njezine nacionalne parkove i parkove prirode to znači da se time što se rješenjem iForestFire pruža pomoć u sprječavanju požara smanjuje financijska šteta prouzročena požarima i istodobno u konačnici povećava sigurnost građana i turista. Zahvaljujući svojem modularnom dizajnu, iForestFire se isto tako može lako prilagoditi drugim predviđenim namjenama, što ga čini zanimljivim odabirom za sve ustanove i društva odgovorne za otvorene površine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close