IDC u 2013. očekuje rast IT tržišta 2,4 posto, a u 2014. godini od 8,5 posto

Autor: Bernard Ivezić , 07. studeni 2012. u 22:01
Boris Žitnik IDC Adriatics

Rast prihoda od informatičke industrije može biti i veći od rasta potrošnje, ako se dodatno potakne rast izvoza.

Informatičko tržište u Hrvatskoj ove će godine pasti za pet posto, ali bi iduće moglo porasti za 2,4 posto, a godinu nakon toga za 8,5 posto, prognozira agencija IDC Adriatics. Boris Žitnik, direktor agencije, navodi da su domaća IT industrija i ICT tržište važni za naše gospodarstvo."Zapošljava 39.000 radnika po čemu je to peta industrija u Hrvatskoj, iza prerađivačke, trgovine, građevinarstva i transporta. Prema prihodima to je treća industrija sa 30 milijardi kuna godišnjeg prometa, a prošle je godine izvoz IT usluga porastao 15 posto", naglašava Žitnik.

Rast izvoza

Prema procjeni koju je IDC iznio na Danu velikih planova, dobri rezultati u informatici nadoknadit će pad koji se očekuje u telekomunikacijama od 7,2 posto u ovoj godini te po jedan posto daljnjeg pada u 2013. i 2014. godini. Zbog toga će ukupno hrvatsko ICT tržište ove godine pasti 6,4 posto, ali bi iduće trebalo porasti za 0,2 posto i godinu nakon toga za daljnjih 2,5 posto. Žitnik ističe da rast prihoda od informatičke industrije može biti i veći od rasta domaće potrošnje ako se dodatno potakne rast izvoza za što postoji realan potencijal. Primjerice, IDC Adriatics je u prethodnoj analizi hrvatske ICT industrije od 2003. do 2009. godine došao do podatka da Hrvatska ima gotovo 500 izvoznika softvera koji godišnje u inozemstvu naprave prometa više od milijardu kuna.

Uz stope rasta izvoza, koje su u tom razdoblju bile prosječno 13,4 posto, to znači da bi do 2015. godine izvoz softvera mogao premašiti dvije milijarde kune. Mnogo su slabiji podaci o izvozu IT usluga, koje predstavljaju najbržerastući dio informatičkog tržišta. Žitnik navodi da je izvoz bio oko 70 milijuna dolara i da su ga predvodile tvrtke poput Ericssona Nikole Tesle, Combisa u vlasništvu Hrvatskog telekoma, grupe GDI Gisdata, Versa, IN2 grupe, Spana i King ICT-a. "Izvoz informatičkih usluga lani je narastao na 70 milijuna dolara, što je i po desetak puta manje od usporedivih država kao što su Irska, Danska ili Izrael", upozorava Žitnik. Naglašava da dok se ovdje planira da će informatička industrija rasti prosječno šest posto od 2012. do 2016. godine, u srednjoj i istočnoj Europi rast će prosječno 6,8 posto. Navodi da će na razvoj domaćeg IT-a poticajno djelovati Zakon o poticanju ulaganja i unapređenju investicijskog okruženja, zatim fondovi za gospodarsku suradnju koji su primjerice uložili u Podatkovni centar Križ koji planira izgraditi ekosustav za 500 IT stručnjaka.

Poticajno okružje

Također će poticajno djelovati Nacionalna strategija inovacija do 2020. godine, startup okruženje u kojem su nastali CISEx, Bicro, Crane te Zagrebački inkubator poduzetništva. Usto se još najavljuje tehnološki park Nikola Tesla u Zagrebu. Dodatno, poticaj bi trebala dati i Strategija razvoja e-poslovanja. S druge strane rast domaćeg IT-a potiču tehnološki trendovi kao što su računarstvo u oblacima, mobilno poslovanje, big data, društvene mreže, e-gradovi i zeleno računarstvo. U IDC-u procjenjuju da će ulazak u Europsku uniju potaknuti gospodarski rast te time rast IT tržišta. Na to će utjecati modernizacija i standardizacija poslovanja, izravne strane investicije i ulaganja u javni sektor djelomično i kroz sredstva iz fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close