IDC Adriatics EXPO 2014 okupio regionalnu ICT elitu

Autor: Objava za medije , 16. rujan 2014. u 13:27
Press foto

U Opatiji je u organizaciji nezavisne analtičke kuće IDC Adriatics u periodu od 10. do 12 rujna održana prva regionalna konferencija IDC Adriatics EXPO.

U Opatiji je u organizaciji nezavisne analtičke kuće IDC Adriatics u periodu od 10. do 12 rujna održana prva regionalna konferencija IDC Adriatics EXPO koja je okupila više od 250 direktora vodećih kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova. Sudionici su komentirali trenutno relevantne gospodarske i ICT teme te dali prikaz ekonomskih trendova i razvojnih smjernica u idućih 3-5 godina.

Konferencija IDC Adriatics EXPO 2014 svečano je otvorena 11. rujna, na kojoj je nakon pozdravnog govora regionalne direktorice IDC Adriaticsa, Ane Papež, prezentaciju održao Steven Frantzen, stariji potpredsjednik IDC EMEA Regije koji je predstavio promjene u tržištu poslovanja i tehnologije naglasivši kako će 2018. godine čak 1/3 menadžera svoj posao obavljati kroz inovativna industrijska rješenja treće IT platforme (računarstvo u oblaku, mobilnost, big data tehnologija i društvene mreže).

Prema istraživanju IDC-a iz svibnja 2013. godine, a kako Frantzen navodi, čak 61 posto sredstava koristit će se za financiranje tehnoloških projekata. Tu brojku potvrđuje svjesnost direktora kompanija u kojoj se uloga direktora informatike iz informacijskog-komunikacijskog aspekta mijenja u funkciju inovatora i pojedinaca koji prepoznaju tehnološki napredak za stvaranje preduvjeta rasta kompanija. Naime, u istraživanje se navodi kako će čak 70 posto direktora informatike svoju ulogu u narednih dvije godine redefinirati. Istoimeno istraživanje naglašava kako će najbrže rastuća usluga biti u „oblaku“ sa predviđanjima od 115 bilijuna američkih dolara u 2017. godini. Najveći izazov, Frantzen ističe, kako će imati big data tehnologije – njihova integracija, upravljanje, sigurnost i kvaliteta. Do 2020. godine big data će rasti tri puta u odnosu na sadašnje tržite. Istraživanje potom naglašava kako će do 2017. godine 80 posto kompanija koje su na listi Fortune 500 biti aktivne na društvenim mrežama. Za tržište pametnih telefona, tableta i računala prognoze su porast sa 1500 milijuna američkih dolara iz 2013. godine na gotovo 2500 milijuna američkih dolara 2017. godine.

Nakon predstavljanja trendova za period od 2017. do 2020. godine, prezentacije su održale partnerske tvrtke konferencije prateći trendove inovacija i tehnologija: Hewlett-Packard na temu: Rješenja za nove stilove IT-a, Checkpoint sa temom: Sigurnost i predstavljanje Izvještaja za 2014. godinu. Prvoga dana konferencije održane su četiri panel diskusije na kojima se komentirala trenutna pozicija IT direktora u regionalnim kompanijama, a na panelima su sudjelovali su Danijel Bara, Član Uprave Jadranskog osiguranja, Boris Šušmak, direktor IT odjela Luke Koper, Miroslav Mađarić, direktor informatike i savjetnik menadžmenta Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Potom Goran Ujević, IT direktor Zvijezde, Vladan Aleksić, IT direktor Srpske Kablovske Mreže, Dražen Milković, direktor informatike Dalekovoda te direktori slovenskog i hrvatskog Microsofta, Robert Trnovec i Ivan Vidaković.

O kvaliteti odabranih tema i sugovornika te vrhunskih stručnjaka iz IDC-a i partnerske mreže potvrđuje i odabrana lista vodećih menadžera koji su sudjelovali na konferenciji: “Drago mi je što smo okupili elitu ICT-a iz regije i potvrdili kako IDC ima snažnu ulogu u kreiranju regionalnih ICT trendova. Vizionarske teme i predstavljanje tehnološko-komunikacijskih trendova potvrđuje snažan rast i doprinos IT-a u svakodnevnom poslovanju, a razvoj treće IT platforme koja će doživjeti eksplozivni rast, postojeće tradicionalne metode i procese poslovanja odvest će u novu dimenziju tržišnog kretanja. Vjerujemo kako smo našom konferencijom otvorili novi trend okupljanja vodećih direktora te kako će ovaj način druženja prerasti u tradiciju. Naše analize pokazuju kako smo na pravome putu, a svakako su tome doprinijeli i naši partneri bez kojih konferencija ne bi ostvarila svoje primarne ciljeve.“ Istaknula je Ana Papež, direktorica IDC Adriaticsa.

Zadnji dan konferencije, Mark Yates, Voditelj u IDC-evom odjelu Government Insights predstavio je predstojeće promjene na koje će ICT direktori morati brzo odgovarati i načine kako u turbulentnom, promjenjivom periodu pravovremeno uvažiti nove načine poslovanja. Uz panel diskusije na kojima su sudjelovali Semir Ibrahimović, IT direktor Bosna Bank Internationala, Martin Gornjec, voditelj IT odjela BSH Hisni Aparati, Anton Kavčić, direktor informatike RC IKT & Iskratel te Marko Marković, član Uprave Banca Intensa, svoje su prezentacije održali Samsung s temom mobilne sigurnosti. Potom Qualys s temom pretvorbe ICT rizika te Hewlett-Packard o mobilnosti kao novog stilu IT poslovanja. Check Point i Symantec svoja su izlaganja posvetili sigurnosti i i ICT zaštiti. Tijekom svih dana konferencije održani su one-to-one susreti IT direktora i predstavnika partnera čime je omogućena izravna razmjena iskustva i otvorene mogućnosti novih poslovnih suradnji.

Sudionici konferencije osim radnog dijela imali su mogućnosti sudjelovanja u brojnim nagradnim igrama, testirati Volvo ili Tesla automobil koji je osigurao Saša Cvetojević, družiti se uz klapu, na gala večeri i uživati u degustacijama lokalnih proizvođača eko i organskih autohtonih proizvoda. Cjelokupna konferencija bila je dostupna na mobilnoj aplikaciji, a koju je interni tim kreirao upravo za potrebe IDC Adriatic EXPO konferencije – EMA (Events Mobile Application).

Konferenciju IDC Adriatics EXPO 2014 podržale su tvrtke: Check Point Software Technologies Ltd, KYOCERA Document Solutions, SAMSUNG, Hewlett-Packard, Symantec, Qualys, Cyberoam, Microsoft, Adacta, EMERSON, Semos Group te slovenski AmCham i Press clipping. Potom tvrtke Volvo MOTO-RIS, Filida Travel, Agropošta i Zdravo za gotovo. Medijski su događaj pratili Mreža, ICTBusiness info, Internet ogledalo i ekapija.

Komentirajte prvi

New Report

Close