ICT jedna od ključnih djelatnosti Grupe Končar

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2013. u 22:00
Sustav upravljanja Končarevog niskopodnog vlaka čini čak pedesetak računala

ICT proizvodi i usluge Grupe Končar već su integrirani u mnoga poduzeća.

Informacijski sustavi upravljanja poslovnim procesima su danas toliko rašireni da je gotovo nezamislivo da postoji poduzeće koja nema implementiran neki od takvih softvera.

Kako kaže dr.sc. Ivan Janeš, koordinator strateškog područja razvoja informacijskih tehnologija u Grupi Končar, scenarij bez implementiranih informatičkih alata je još teže zamisliv kada govorimo o složenim poduzećima, odnosno koncernima i konglomeratima. "Puno stvarniji scenarij je upravo suprotan i ide prema drugom ekstremu koji predstavlja sve veći izazov, kako za menadžment, tako i za ICT stručnjake. Radi se o tome da poduzeća implementiraju veliki broj različitih informacijskih sustava koji rješavaju pojedine poslovne procese, međutim u dosta slučajeva se oni preklapaju u svojoj funkcionalnosti, pa tako potencijalno postoji nepotrebna redundancija. S druge strane, ti sustavi redovito nisu ili uopće ili adekvatno integrirani, što dovodi do nepotpune informatičke povezanosti poslovnih procesa poduzeća, a samim time i suboptimalnog funkcioniranja sustava u potpunosti", naglašava Janeš. Prema iskustvima Končarevih stručnjaka, informacijske sustave za potporu poslovnim procesima su najviše implementirala poduzeća koja svoj proizvod ili uslugu temelje ili plasiraju na tržište uz pomoć ICT tehnologija.

To su, na primjer, telekomunikacijski sektor, energetski sektor, financijski sektor. Ovisno o složenosti i trošku implementacije sustava odnosno trošku vlasništva sustava (TCO), a i samom području djelovanja poduzeća, povrat investicije može biti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.Janeš pojašnjava da je jedan od većih izazova prilikom implementacije takvih sustava upravljanje promjenama. No, u današnje vrijeme dodatnu dimenziju poteškoća stvaraju vrlo zahtjevno tržište i sve veća konkurencija, a što kao rezultat ima vrlo konkretnu potrebu poduzeća da bude agilno po pitanju promjena i optimiranja svojih poslovnih procesa. Stoga, sustavi koji podupiru takve poslovne procese dinamičke prirode moraju biti projektirani i implementirani s ciljem da budu fleksibilni i brzo prilagodljivi promjenama. Inače, ICT proizvodi i usluge predstavljaju jednu od ključnih djelatnosti Grupe Končar. Dominantnu ulogu imaju tri društva Grupe, odnosno Končar – Inženjering za energetiku i transport, Končar – Elektronika i informatika te Končar – Institut za elektrotehniku.

Dio portfolija ICT proizvoda i usluga društava Grupe Končar obuhvaća sustave uzbuda za hidroelektrane, SCADA sustave, dispečerske centre, sustave lokalnog i daljinskog upravljanja, vlastite ugradbene računalne sustave za tračnička vozila te poslovne sustave. Proizvodi i usluge se primjenjuju u energetskom sektoru, transportnom sektoru, kao i u složenim poduzećima i koncernima. Končar podupire i nastupa na raznim skupovima vezanim uz ICT. Posljednji takav nastup je bio na MIPRO-u, najvećem međunarodnom stručno-znanstvenom skupu o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama u ovom dijelu Europe, koji se prošlog tjedna održao u Opatiji. Nastupili su s temama: Končar Management Information System, Napredna mjerenja i Informacijski sustav za upravljanje pomoćnim uslugama Operatora prijenosnog sustava električne energije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close