IBM ustupa proizvodnju čipova i daje 1,5 mlrd. dolara

Autor: Tomislav Pili , 20. listopad 2014. u 22:01
Ginni Rometty, glavna izvršna direktorica IBM-a/REUTERS

Proizvodnja čipova sudjeluje sa samo dva posto u prihodima, a IBM-u stvara gubitak od 1,5 milijardi dolara godišnje.

Američka tehnološka kompanija IBM (International Business Machines) namjerava ustupiti arapskom investicijskom fondu svoju gubitašku proizvodnju čipova i još za to platiti 1,5 milijardi dolara u sljedeće tri godine.

Kako navode američki poslovni mediji, IBM je nakon jednogodišnje potrage pronašao interesenta za poslovanje s čipovima u tvrtki GlobalFoundries koja je dio državnog investicijskog fonda iz Abu Dhabija. Neto vrijednost posla čija se službena najava očekivala u ponedjeljak iznosi 1,3 milijardi dolara jer će IBM od Globalfoundriesa dobiti u zamjenu imovinu vrijednu 200 milijuna dolara.Prema tvrdnjama upućenih izvora, glavna izvršna direktorica IBM-a Ginni Rometty dogovorila je da GlobalFoundries kroz sljedećih 10 godina opskrbljuje IBM s čipovima, a zauzvrat dobiva pristup intelektualnom vlasništvu američke kompanije. GlobalFoundries će preuzeti glavnu IBM-ovu tvornicu u državi New York te jednu manju u Vermontu s ukupno 5000 zaposlenika.

Inače, IBM-u je do sada proizvodnja mikroelektroničkih komponenti predstavljala veliki uteg oko vrata.Proizvodnja mikroelektronike sudjeluje s manje od dva posto u ukupnim prihodima kompanije, a godišnji gubitak na tom segmentu kreće se oko 1,5 milijardi dolara. Kako otkrivaju izvori Bloomberga, Ginni Rometty još je u kolovozu zamalo uvjerila GlobalFoundries da preuzmu to poslovanje za milijardu dolara. Arapska strana tražila je dvije milijarde dolara, a na kraju su se uspjeli dogovoriti za 1,5 milijardi, baš koliko IBM godišnje gubi na čipovima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close