I Rambo Amadeus pao na čari crowdfundinga prikupivši više od 50 tisuća dolara kapitala

Autor: Bernard Ivezić , 16. travanj 2017. u 12:36
Rambo Amadeus u tehnološkom parku Zagreb/Borna Filić/PIXSELL

Austrijanci su najdalje otišli u ovom vidu financiranja, od crowdfundinga lani uzeli 8 milijuna eura, Hrvatska nešto više od 300.000.

Brodogradilište Enavigo iz Virovitice, bosanske inženjere na radu u Njemačkoj i radionicu drvenih barki Bokovac u Baru u Crnoj Gori spojio je u uspješnu crowdfunding priču pjevač Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.

Poznati crnogorski glazbenik u četvrtak je u Zagrebu predstavio svoju kampanju "Solarni retro jedrenjak" putem koje je prikupio više od 50 tisuća dolara kapitala. Njegova je kampanja model onoga što paneuropski projekt CrowdStream želi postići kroz popularizaciju alternativnih oblika investiranja u istočnoj Europi. Marko Helfrih, voditelj projekata u Razvojnoj agenciji Zagreb kaže da im je cilj kroz CrowdStream potaknuti državu da širom otvori mogućnosti crowdfundinga hrvatskim poduzetnicima.

"EK daje sve snažnije signale da od 2020. hrvatske tvrtke neće moći računati na bespovratne potpore, kojih sad ima u izobilju, te da će se sustav financiranja poduzetništva početi koncentrirati na sjemenske i VC investicije te oblike crowdfundinga i mikrokreditiranja", kaže Helfrih. Navodi da se u regiji za tu transformaciju najviše pripremila Austrija. Ona je 2015. donijela Zakon o alternativnim oblicima investicija pa je s dva milijuna eura investicija kroz crowdfunding u 2014., godinu kasnije skočila na 8 milijuna eura, a u šest mjeseci 2016. čak 13,5 milijuna.

Prema podacima Crowdfunding.hr-a u Hrvatskoj je lani kroz taj oblik investiranja prikupljeno nešto više od 300 tisuća eura.  Rambo Amadeus kaže kako nije planirao raditi crowdfunding, jer nije ni znao da to postoji. Navodi da je ideju za jedrenjak, koji bi imao solarne ćelije i električni motor, objavio na Facebooku. Ujutro su ga iz Crnogorskog telekoma i ponudili mu financiranje, ali ih je odbio.

U 17 sati zvali su ga iz Zagreba s Crowdfunding akademije i ponudili mu savjetovanje za Indiegogo kampanju. "Najveći financijeri projekta su bosanski inženjeri koji rade u Njemačkoj, Crnogorski teleko mi UNDP-a iz Crne Gore, trup je izradilo Enavigo iz Virovitice, a sam brod slaže se u Bokovcu u Baru i kad zaplovi bit će turistička atrakcija", zaključuje Pušić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast care

New Report

Close