I računovodstvo ušlo u digitalnu transformaciju

Autor: Bernard Ivezić , 13. travanj 2017. u 14:19
Krešimir Mlinarić, predsjednik Uprave zagrebačke Adacte/Borna Filić/PIXSELL

Prilike za izvoz vidimo u komunalnim tvrtkama, posebno u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, a dobili smo upit i iz Singapura, kaže Mlinarić.

Digitalna transformacija računovodstva u Hrvatskoj te digitalna transformacija energetskih i komunalnih tvrtki globalno glavni su smjerovi razvoja Adacte u ovoj godini. Taj najveći Microsoftov regionalni partner u implementaciji ERP rješenja srednjim i velikim tvrtkama, u srijedu se pohvalio da je na domaćem terenu već postigao prvi uspjeh. Krešimir Mlinarić, direktor Adacte objavio je da su Deloitteu u Hrvatskoj u roku od tri mjeseca isporučili Microsoftov ERP Navision u cloudu. Time su pokrenuli val digitalne transformacije igrača na tržištu računovodstvenih usluga u Hrvatskoj koje djelom požuruje GDPR regulativa.

Potpuna prilagodba
"Referenca u Deloitteu, koji je globalno prepoznatljiv klijent i koji postavlja vrlo visoke standarde kvalitete, otvara nam prilike da napravimo slične implementacije u drugim tvrtkama ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, a također omogućuje Deloitteu da svojim klijentima ponudi naše rješenje", kaže Mlinarić. Verica Jurković, menadžerica Odjela poreznog savjetovanja i računovodstvenih usluga Deloittea kaže da će uz dodatak još jednog servisa, koji će im isporučiti Adacta, moći svojim klijentima nuditi nadzor u stvarnom vremenu nad svim outsourceanim poreznim i računovodstvenim uslugama. I sve to u potpunosti u digitalnom obliku. Pojašnjava da je dosad  praksa u branši bila da klijenti tijekom mjeseca šalju papirnatu i inu dokumentaciju, a zatim jednom mjesečno dobiju izvješće u nekom elektroničkom formatu.

 

33 milijuna

kuna iznosio prihod Adacte u 2016. godini

"Sada se to mijenja i moći će u bilo kojem trenutku vidjeti sve što se događa kod nas te tako brže znati stanje i moći još efikasnije reagirati", kaže Jurković.Navodi da nova usluga posebno zanima velike strane kompanije koje po regiji osnovale svoje podružnice. Deloitte na tom projektu radi već neko vrijeme. U Hrvatskoj su to pak prvi uspjeli provesti u djelo. "Mi radimo u klasteru 15 zemalja regije, i iako interno koristimo SAP, za porezno savjetovanje trebamo Navision jer je prilagodljiviji, a Adacta nam je ponudila jezično i pravno usklađeno rješenje koje je mogla vrlo brzo implementirati", kaže Jurković.

Prihod raste
Mlinarić kaže da su u inozemstvu, nakon projekta za drugu najveću rusku banku VTB, isporučili i svoje rješenje za osiguravateljsku industriju VSK bankarskoj grupaciji u sklopu koje se nalazi peta najveća osiguravateljska kuća u Rusiji. Dodaje da su u tom sektoru lani završili i veliki projekt u Rumunjskoj. "Sada prilike u izvozu vidimo u komunalnim tvrtkama, posebno u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, ali upite smo primili sa stvarno velikog prostora. Najdalje, jedan nam je upit došao i iz Singapura", kaže Mlinarić. Pojašnjava da su na tehnologiji Microsoftovog partnera Ferrantija napravili vlastito rješenje, koje koristi i Microsoftov i Ferrantijev softver, a što su već implementirali u Hrvatskoj i Sloveniji. Prihod tvrtke Adacta u 2016. godini porastao je 16 posto na 33,2 milijuna kuna dok je neto dobit skočila za 58 posto na 2,16 milijuna kuna. "U ovoj godini očekujemo nastavak rasta sličnim tempom", zaključuje Mlinarić.

Konkurencija

Čeka se što će Agrokor s mStartom?
Krešimir Mlinarić, čelnik Adacte koji je karijeru započeo kao ERP konzultant u Agrokoru kaže da ne očekuje da će se ta kriza imati veliki utjecaj na hrvatsku IT industriju. Pojašnjava da je IT u znatno boljoj poziciji od drugih domaćih industrija. S druge strane, istiće, veliki je izazov pred mStartom, Agrokorovom IT kompanijom i ujedno jednom od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj. "Pitanje je kolika je izloženost mStarta prema tvrtkama iz Koncerna, a ako ga se upotjera na tržište pitanje je tko će kupovati IT usluge od tvrtke kojoj je vlasnik Agrokor", kaže Mlinarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close