I. Mudrinić: Stagniramo u ICT konkurentnosti, reforme su nužne

Autor: Poslovni dnevnik , 06. srpanj 2016. u 21:59
I. Mudrinić/ Goran Stanzl/PIXSELL

Na WEF-ovoj ljestvici smo 54., od zemalja JI Europe najbolje Makedonija (46) i Crna Gora (51).

Zagreb Prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska ove godine bilježi stagnaciju na rang ljestvici po ICT konkurentnosti, na 54. mjestu, s jednakom ocjenom 4,3 kao i protekle dvije godine.

Od zemalja jugoistočne Europe najbolje pozicionirane su Makedonija (46.) i Crna Gora (51.), dok su ostale zemlje niže rangirane od Hrvatske. "Moramo biti nezadovoljni ukupnim rangom Hrvatske jer nije prekinut negativan trend. Stagnacija na ljestvici posljedica je odsutnosti sistemskih rješenja. Utjecaj okruženja je važan, a on se ne mijenja željama, nego potrebnim reformama. Treba stvoriti platformu kojom ćemo iskoristiti sinergijski potencijal skladnog djelovanja javnog i privatnog sektora u aktiviranju i korištenju ICT-a za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i unapređenja javnog sektora. Krajnje je vrijeme da djelujemo u tom pravcu, jer već gubimo korak s naprednim dijelom svijeta", istaknuo je predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić.

U izvješće o informacijskoj tehnologiji na temu "Inovacije u digitalnoj ekonomiji" uključeno je 139 zemalja, a najbolje rangirane su Singapur, Finska, Švedska, Norveška, SAD, Nizozemska, Švicarska, Velika Britanija, Luksemburg i Japan. Indeksom mrežne spremnosti ocjenjuje se spremnost gospodarstva u korištenju ICT-a u odnosu na ICT infrastrukturu, troškove pristupa i postojanje potrebnih vještina za optimalnu upotrebu, ali i na prihvaćanje i upotrebu ICT-a od strane vlade, gospodarstva i pojedinaca. Ocjenjuje se poslovno i inovacijsko okruženje, politički i regulatorni okvir, kao i utjecaj ICT-a na gospodarstvo i društvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close