HT već IPTV-om privlači ljubitelje nogometa, Vipnet sada cilja na gamere

Autor: Bernard Ivezić , 24. svibanj 2017. u 22:01
Potpisivanje ugovora između Vipneta i njemačkog ESL-a /Željko Lukunić/PIXSELL

Držanje ekskluzivnosti na sadržaj koji se daje na IPTV nije ni strategija ni dugoročno rješenje, kaže Jiri Dvorjančansky.

Dvije najveće telekomunikacijske kompanije na domaćem tržištu, Hrvatski telekom i Vipnet, počele su osvajati tržište prijenosa sporta putem IPTV-a. Oba operatera u IPTV-u vide veliki prostor za rast broja korisnika i prihoda. Tako je Vipnet u srijedu pokrenuo s najvećim svjetskim organizatorom e-sport turnira, njemačkim ESL-om, prvi regionalni e-sport turnir nazvan Vip Adria League by ESL.

Sedam zemalja
Nova liga, koja će pokrivati sedam zemalja od Slovenije do Albanije, uz nagradni fond od 20.000 eura i poticanje razvoja profesionalnog e-sporta u regiji, donijet će i početak emitiranja prvog regionalnog e-sport TV kanala esportsTV,  koji će u Hrvatskoj biti dostupan isključivo korisnicima IPTV usluga na Vipnetu i B.Netu. Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave Vipneta kaže da im držanje ekskluzivnosti na sadržaj koji se daje na IPTV nije ni strategija ni dugoročno rješenje. "Za početak ćemo imati ekskluzivna prava zbog investicija, jer ulažemo u razvoj regionalne e-sport lige, njezinu promociju i partnerstva, ali kako ćemo rasti u ekskluzivnosti ne vidimo dugoročno rješenje", kaže Dvorjančansky. Ekskluzivna prava na sportski sadržaj na IPTV-u postala su tema prije četiri godine. Tada je Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) pokrenula postupak protiv HT-a zbog moguće zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu distribucije premium nogometnog sadržaja.

Ciljaju na kafiće
Predmet, koji u AZTN-u bezuspješno analiziraju od siječnja 2013., a kako je tada objavljeno, u osnovi treba procijeniti da li HT kroz suradnju s ArenaSportom ima pravo da Hrvatska nogometna liga – MAXtv Prva liga, UEFA Liga prvaka i UEFA Europska liga budu raspoloživi samo putem MAXtv usluge. Naime, prijenosi nogometnih utakmica ne samo da su dobar mamac za privlačenje kućnih IPTV korisnika već i onih poslovnih, posebice hotela, restorana i kafića, koji dio svoje ugostiteljske ponude temelje na takvom "zabavnom sadržaju". HT je ovaj predmet pred AZTN-om spomenuo u svom posljednjem godišnjem izvješću, gdje navodi da je po zakonu moguća kazna do 10 posto godišnjeg prihoda kompanije, odnosno 30 posto od prihoda MAXtv usluge što je lani bilo 105 milijuna kuna.

Dva spora
No, u HT-u ističu da je priča oko prava na prijenos nogometnih utakmica preko IPTV-a malo složenija, odnosno da su po tom pitanju pred AZTN-om zapravo bila dva spora. Pojašnjavaju da je u prvom sporu Vipnet AZTN-u prijavio HNL zbog čega je HNL bio dužan prilagoditi svoj tender da određen postotak, odnosno 20 derbi utakmica treba biti dostupno i putem free-to-air televizije. Drugi postupak, koji je vezan izravno za HT i na koji se kompanije referira i u svom izvješću, u operateru pojašnjavaju "AZTN je pokrenuo po službenoj dužnosti". Pojašnjavaju da je HT taj koji je preko tendera od UEFA-e stekao prava na prijenos njenih utakmica. "Ovdje je bitno naglasiti da je taj UEFA tender za stjecanje prava na nogometne utakmice Lige prvaka u potpunosti usklađen s odlukom Europske komisije o načinu prodaje prava na utakmice Lige prvaka uz striktno pridržavanje svih pravila iz područja tržišnog natjecanja te da je isti u skladu s uobičajenom europskom praksom", zaključuju u HT-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close